PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





29 April 2011

Skodeng Flashback






Woah kenangan lama nih..lagu yang menjadi kegemaran aku masa tuh..kerap kena penaboh dengan kak aku sebab dengar pakai pita kaset dia..masa tuh kami orang susah..nak dapat satu tape audio nih kena ikat perut..bukan aku ler kakak aku der..hahaha aku cuma tumpang dengar jer..tapi kena bayar sewa..

Penampor sedas dua..perit..so dengar curi-curi jer..aku rindu zaman kanak-kanak..hang pa pon sama jugak kan..tak yah pikir pasal kejer..tak yah pikir pasal idup..rejer main jer..budak-budak pompuan main masak-masak..budak-budak laki main caplom..dulu mana ada paint ball..weh kalau kener caplom pon berbirat badan tau..

Oh yer dulu masa kecil2 suka buat pistol..boleh tembak betol tau..peluru dia ball bearing gun powder dia belerang mancis yang dikikis menjadi serbuk..ala ala Senapang Enfield ..asap berkelun(berkepul2) tapi belum ada yang mati..sebab kecik2 kami tau jugak safety..cuma budak sekarang nih tak takut mati..dulu kalau buat salah naya jer kener tambat kat pokok mempelam yang ada kerenga kemudian dicampakan sarang kerenga kat kaki..perghhh seksa..nasib bek anu tak terencat..hahaha..

Rotan tak main ler..bapak aku pakai ekor pari..dengan buluh lemang..kadang-kadang batang paip..pedang pun ada tapi aku belum pernah libas lagi ler..alhamdulillah..waras lagi bapak aku..tapi aku dengar citer pernah digunakan untuk melibas tentera jepun yang nakal melampau-lampau..hahaha damn..i miss ol time..sesaper yang leh cipta mesin masa gitau kat aku..aku nak pinjam sat..balik zaman kecik2 nak tackle awek kampong hahaha..damn..mandi bogel...wuhoooo...skang mandi bogel alamat balik memang boncit ler..dulu tak reti apa tu anu pompuan..baik..naive..hahaha..




25 April 2011

Skodeng Las Momen Las Kopek..



Hadui la.. dah la malang terkepit dengan mouse trap..ada lagi yang mau hantam..tikus sangap..hahaha


20 April 2011

Skodeng Ketum Oi!!

Pokok Ketum atau Pokok Biak sejenis tumbuhan yang tumbuh secara semulajadi di pinggir sungai..pada masa kini harga sekilo daunya sekitar RM25-RM30.Ada yang menjadikanya sebagai tanaman ladang..

Pada 2003 produk hasilan dari daun ketum disenaraikan di bawah akta racun.Malah diharamkan sejak awal 2003 jugak.

Popular sebagai minuman oleh pelajar sekolah dengan harga jualan sebungkus air ketum RM2-RM3.










Aku pun minum jugak air dia. Buat sendiri tanpa mencampurkan dengan bahan lain. Kegunaanya untuk menghilangkan lenguh dan sakit badan akibat kerja berat..biasa lar pesawah..boleh dijadikan sebagai ubat cacing dengan air rebusan daun ketum.


Tapi ada sesetengah orang advance dia campur dengan ubat nyamuk,racun tikus, tahi lembu,racun rumpai dan ubat gegat..ada cara nak proses dia agar yang minum tu x mampos..tai aku tak nak tulis..aku tak pernah try tapi aku tahu la jugak..walau tak mati tetapi boleh mendatangkan kerosakan hati dan kerosakan otak yang serius..hehehe aku ingatkan orang buat nih tak der otak..ada rupanya..mungkin otak dia off set kot..




Skodeng Blurrrrrr..









Aku blurr..aku confused..aku pening..tapi belum sampai tahap tensen lagi..sebab dia aku happy..bertugas di kampung halaman banyak kelebihan..


Ntah kadang-kadang aku terasa macam nak jadi monyet lak..lompat atas meja buat aksi monyet gatal..hahaha sure bos aku Puan Norhayati buat selamber slam..Bertugas di Unit Perkhidmatan Maklumat memerlukan kita tahu serba serbi..problemnya aku bengap..Manual Datastream setebal 2 inci pon tak terhapal lagi..hampeh tol..tak kan aku nak kener rebus minum air dia kot?


Air ketum ok la jugak..yang original jer..no additive..next aku story pasal daun ketum kay..apa yang salah atau apa yang tak..


14 April 2011

Skodeng My Kitten

Anak kucing kat rumah aku ada 5 ekor..ibu dia kecik jer..ntah kucing jantan mana yang macho membuntingkan dia..hasilnya tadaa!!!! 5 ekor anak kucing yang comel-comel..siap dengan bulu kembang lagi..dan aku dah boleh agak bila besar sikit mesti ada yang kebas seperti yang berlaku sebelumnya..umah kampung besa lar..kucing dibiar bebas berkeliaran..







Hampehnya kalau kucing tuh berkurap sakit nak mampos suka berak merata-rata dibuang depan rumah aku pulak..bila kucing aku yang siap dilatih buang kat luar rumah nak pulak kebas..anyway yang atas tuh lokasi orang membuang kucing. Ntah apa yang istemewanya dengan pokok riang tu (loghat kedah: reyang) dijadikan sebagai lokasi membuang kucing.Nih Kampung Kobah bersebelahan dengan kampung aku..nih ler kampung bini aku.hahaha dekatkan? tak sampai 2 kilo..


Skodeng Fuyoooo..


Weh....ini dah lebih..tu la yang aku pikir bila aku bekfas kat sebuah warung yang terletak di tepi jalan ke Tanjung Dawai tak jauh dari UiTM Merbok..Jangan ingat kat kedai mamak jer ada wifi..kat warung tepi jalan pun dah ader..Pak Ngah layan pesbuk ker? hahahaha


Skodeng Gigi Aku!!!!!

Setelah sekian lama aku sakit gigi pada malam hari ahad lepas is da worst..gigi bongsu bawah sebelah kiri..damn..that hurt..Sakitnya tuhan jer yang tahu..Pada 2009 aku menjalani pembedahan gigi bongsu bawah kiri that cost me exactly RM 500..wat a big mistake..because a year later aku kener cabut geraham bersebelahan denganya.. Pada hari isnin lepas aku mengalami sait gigi tahap kritikal..so selepas x ray doc sarankan dicabut serta merta sebab gigi bongsu menolak gigi geraham..contact point sudah berlubang sehingga saraf.. So bila cabut problem solve but ada masalah len lak..mata aku kabur sebelah..siap dengan demam lagi.. adesh...

Sakit tak masa cabut? Cuba dulu baru tahu.. Cam mana asa sakit gigi?Perghhhh..sakit tok sah nak cakap..asa nak wat tumbukan tanpa bayang kat dinding..Asa sendiri ler..baru best..ada experience sendirik..hahaha gud luck and please sabor la banyak-banyak lebih-lebih lagi ada jiran yang ada anak kecil yang suara dia terlebih twitter..

09 April 2011

Skodeng Kantoi

Hampeh..kan da sekantoi-kantoinya..sapa la yang pi snap nih..passanger kot..


Skodeng Merendek..

Tengok betul-betul kat latar belakang..aksi apakah yang sedang rancak berlaku? Harap-harap kat sini tak berlaku la..


07 April 2011

06 April 2011

Skodeng Accident

Aku tak tahu kat mana mender nih berlaku..tapi yang pasti muka dia memang Asia. Cukup aku ngeri bila aku berselisih dengan kenderaan berat..jika bergesel alamak lenyek la aku..so apa kata kita bagi dia laluan dulu..beringat sebelum terlambat..kalau jadi macam nih..fikir sendiri ler apa perasaan anda..(tu pon kalau masih sempat berfikir ler)..






Skodeng Motivasi

Post nih sebagai motivasi kepada sesapa yang tingin nak merompak bank ker nak menyamun 7 E ker atau nak meragut ker..Sekarang nih banyak perkara yang di bayar cash..



Bullet proof vest vs point blank shotgun=shotgun win..please no argue..


Kalau merompak bank anda mungkin mendapat memenangi cabutan bertuah HEADSHOT..lumayan..tak sempat nak sebut Pak U Tu




Wearing a mask during robbery is a good idea for conceal id..also law enforcer happily id you as a bad ass..so they do NOT hestitate to put you out of action

Skodeng Something Is Wrong..

Dalam dunia nih macam-macam mender pelik..adakalanya susah nak diterima logik akal dan adat budaya sesuatu kaum yang melihatnya..bila dah melihatnya macam susah lak nak percaya..Post kali ini pastikan semangat reader sumer kuat semangat..kalau tak skip jer post nih..



Ahh..amai orang..agaknya per depa buat..


Perasan tak?


This one?


Close in..



Kalau tak perasan lagi tak tahu ler..



Mereka sedang menjalankan akitiviti melapah mayat..saper? aku tak tahu..



Isi dilapah seperti kita melapah seekor lembu



Segala organ dalaman dikeluarkan..



Kulit juga akan dilapah..



Tangan,betis dan paha sedang dilapah..



Diisi dalam bekas



.......



......



Agak-agaknya depa makan ker?Aku tinggalkan persoalan ini kepada reader sumer..

03 April 2011

Skodeng Ari Kedua

Masuk hari nih dah hari kedua aku mula bertugas di Uitm Merbok..persekitaran kampung..jalan pun sekali sekala jer ada kenderaan..cuma akan sibuk sikit semasa awal pagi tengah hari dan petang semasa waktu sekolah atau pergi atau balik kerja..best giler..dengar bunyi ayam..bunyi burung..perghh..bahagia tul..

Kiri kanan pohon kayu..bukan sepokok..tapi bersepah-sepah..suasana sawah sedang dibajak..di mana-mana orang berbual dalam loghat kedah..memang benar kata orang tempat jatuh lagi dikenang..

Argh..boss-boss pon best..

Percaya tak kalau aku katakan ikan kembung 2 kilo harga dia singgit? Tapi tuh lar reality..tapi tak semua yang murah ada jugak yang ikut harga pasaran seperti ayam dan daging..atau barangan runcit..jika harga barangan hasil semulajadi memang cheap giler..

Semasa aku bekfas pagi tadi dengan nasi..ikan kembong goreng sambal belacan dan kopi ais harganya baru RM 2.30..kenyang dan murah..kuih antara 5 biji singit atau 4 biji singit..ada tempat yang sebiji seposen..

Laksa dan bihun sup antara RM 1.50-2.50 depend kawasan jugak..

Sekarang aku mengenangkan masa hadapan aku di sini..

02 April 2011

Skodeng Tak Percaya!!


Aktuali..tak percaya buka pasal kucing mandi dalam bathtub siap pakai bath lotion..tapi aku tak percaya aku dah balik Kedah..menetap di Kedah semula..wuhooooooo...so ari sok aku first day lapor diri di UiTM Merbok..


Please hit me..macam mimpi..no way!!Sengaja aku cuti awal pada 30hb March..huuu nak ilek la jugak..baru nih sampai jer umah terus aku peluk...peluk apa?Hahaha...macam setan kan..sebab tuh bini aku cakap aku tak da perasaan..aku peluk komputer aku..dah sebulan lebih tak jamah dia..man.. i miss my pc so much..


Komputer pejabat bersepah-sepah tetapi tak sama dengan yang nih..this one so special..


Dah aku dah nak tido..Sok test rempit g kerja..baper lamer nak sampai..


Gud nite eberibodi..