PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





31 October 2010

Skodeng PC Aku Demam..

Entah berapa kali PC aku kener virus..Yang aku pelik macam mana boleh terlepas ke dalam system..Aku pun tak pasti..Sama ada dari trojan belaan aku atau dari pendrive..maderpaker!!

Dengan segala security yang aku install pun kener gak..Udah ler tuh..kali nih aku kene Worm..memang lahanat..Worm memang sangat ditakuti oleh pengguna komputer oleh kerana sifatnya yang boleh menghaibkan data dan melinkupkan PC..

Nanti ada lagi..worm juga susah dikesan..bila dah kener baru tahu..dasyummm..memang lahanat..

Sekarang nih aku belum delete worm..sebab aku nak recheck balik file mana yang dah ghaib atau yang kener klon..

Huuuuuu....

26 October 2010

Skodeng SHORTCUT VIRUS

Seperti yang aku janjikan..aku akan berikan cara untuk dapatkan data dari pendrive yang telah digantikan dengan shortcut.cth file akaun.doc telah digantikan dengan akaun.lnk. Jika cuba membuka akaun.lnk kita kan mendapat mesej 'tidak dapat mencari file'. Sebenarnya akaun.doc masih ada di dalam pendrive terbabit cuma telah disembunyikan sahaja.



Sebelum itu matikan system restore computer terlebih dahulu..kerana window telah membuat backup virus di dalam system restore caranya di sini. Bagi Vista dan Win 7 Klik kanan My Computer>Properties>System Protection>Configures>Turn off System Protection>Klik Apply>Klik OK.

Download Removal Tool disini Install dan scan PC ikut arahan yang terpapar. Download USB drive Vaccine di sini Install dan Vaksinkan komputer dan pendrive. Sebenarnya yang di atas nih boleh skip..tapi nanti kalau masukan pendrive benda yang sama akan berulang..kalau cuma hendakan data sahaja skip ke bawah.

Cara nak mendapat balik adalah dengan mengunakan command. Ikut step di bawah..





1.Tekan 'Win Key'+R serentak.(Win Key yang ada logo window biasa terletak antara key CTRL dan ALT).





2.Satu tetingkap RUN akan muncul dan taipkan cmd dan tekan enter.





3.Anda akan mendapat tetingkap command.











4. Taipkan attrib -h -r -s /s /d x:\*.* dan tekan enter. Sebelum itu gantikan huruf x dengan huruf pendrive.

5. Tutup command. Buka Pendrive..file akaun.doc telah muncul kembali..tetapi akaun.lnk masih ada..Jika arahan diatas ditaip sepatutnya akaun.lnk, autorun.inf,RECYCLER folder dan file virus boleh dipadam

6.Pindahkan file yang diperlukan oleh anda akaun.doc ke tempat lain.

Proses ini sebenarnya adalah untuk unlock file yang disembunyikan tadi. Agar kita boleh save ke tempat lain.

Virus shortcut tak membahayakan tetapi boleh menyebabkan kita menyumpah seranah..Tidak melibatkan kehilangan data tetapi masih dapat berjangkit kepada komputer yang lain..

Pastikan antivirus anda adalah version yang terkini.Di dalam PC anda terdapat 3 perkara penting..

1.Antivirus
2Spyware/Adware Scanner
3.Panda Vaccine.

Panda vaccine mematikan autoplay bagi window..so kalau cucuk pendrive pun tak secara automatik kena virus..scan dulu sebelum buka pendrive..

Aku bagitau cara yang senang jer..kalau nak ubah registry key, nanti huru hara lak..Dah ada software yang disable autorun ok lar..

24 October 2010

Skodeng SMS

Ini aku..aku rasa ada ramai lagi yang senasib dengan aku...tapi ada ramai jugak yang sangat beruntung dari kami yang malang..
Saper kata SMS x penting..hanya dengan satu SMS sajer orang boleh berkecil hati..

22 October 2010

Skodeng Nak Share..

Ini adalah salah satu anime kegemaran aku..kelakar gila babi dowh..di bawah salah satu babak depa kena kejar dengan terminator..tapi dub lar..yang asal pun sama..so per lagi cepat cari Seto No Hanoyume..Kisah mengenai love comedy ikan duyung..best..

Theme song dia pun best gak..layan..live show..



Skodeng Trailer Paling Laju..

Trailer yang paling laju kat highway pun tak macam nih..dilengkapi dengan turbojet dan parachute untuk memperlahankan kelajuan..nak tengok lebih banyak youtube dan masukan jet truck..aku nak satu untuk kegunaan balik kampung..hehehe..


21 October 2010

Skodeng Aku Blurrrr..

Dah banyak ari aku tak update..sebab dia aku tengah kejar dateline.Lagi pun student tengah sibuk study untuk exam..



Macam hampeh lak dua tiga hari aku masuk keja lewat..selama kau kerja belum lagi kena tindakan atau kena marah..Biasanya aku ada perkara yang tak dapat nak dielakan..walau tak kena marah tapi aku malu dengan bos..

Sekarang ini internet lembab giler..kerja aku perlukan banyak pencarian data dalam internet..bila internet lembap secara automatik aku seakan cacat..Baru2 ini terjadi tragedi pada aku..data yang aku simpan dalam pendrive telah bertukar menjadi shortcut..bagi orang yang tak tahu dia akan format balik..sebenarnya data tuh ada lagi..cuma dia hidden data asal dan diletakan dud shortcut (shortcut kelentong).Post akan datang aku akan ajar step by step macam mana nak dapatkan data balik melalui command prompt.
Aku selalu kena tanya dengan student maacm mana nak buat nih..kadang-kadang tengok sampai nak nangis(depa.. bukan aku..kalau aku nagis macam gay lar pulak)..yer lar nak print pas tu nak submit..
So aku akan kongsi dan harap tip nih akan membantu..sebab aku sedar buka semua orang yang mahir komputer..

Skodeng Suprize For Your Kid

Kejam giler...



Skodeng Realiti

Adakah ini berlaku kepada anda?Pernahkan?Ok mungkin hang pa senyum sikit masa taip tuh..aku pun pernah macam nih..







Skodeng Cute Kid


Usher jer buku yang dia baca. Tengok muka dia pun ghotic giler..


I like this baby!!!

Hoh?

Sikap ingin tahu kanak-kanak sangat melampau-lampau..hanya ibu bapa sahaja dapat mebimbingnya.


Nakal sangat!!

Skodeng CUTE GILER!!

Pernah terbayang jika watak cumel anime jepun betul-betul wujud di alam nyata?



Dammed they so cute..

12 October 2010

Skodeng 10.10.10

Tiada kata yang sesuai mengambarkan keadaan ini.Cuma Al Fatihah dan Takziah kepada keluarga mangsa..Saban tahun kita disajikan kemalangan bas ekpress..Ada lagi pelbagai kemalangan yang melibatkan kenderaan lain..tetapi yang melibatkan bas ekpress menjadi tumpuan kerana melibatkan kematian yang ramai dalam satu kemalangan selain merupakan pengangkutan awam.

Aku sebagai pengguna bas ekspress tahu bagaimana lajunya bas yang dibawa oleh pemandu..aku cuma boleh nyatakan bas yang aku naiki sahaja sebab aku saksikan dengan mata aku sendiri..bas lain aku tak tahu la.

Pelbagai langkah kerajaan telah laksanakan seperti log perjalanan, kotak hitam, ujian saringan air kencing dan lain-lain. Kemalangan tetap berlaku.Kehilangan jiwa tetap ada. Di mana silapnya.Di stesyen bas ekpress di tempatkan anggota JPJ dan Polis. Malah trdapat anggota JPJ menyamar menjadi penumpang..saman telah dikeluarkan..

Bagi pengguna macam aku nih..apa langkah kita yang perlu ambil?Boikot?Tapi kita perlukan pengankutan yang murah. Naik kapal terbang?Mahal tuh kecuali kalau tempah 3 bulan lebih awal.

Cara aku..setiap kali aku beli tiket bas aku anggap aku beli 100% peluang untuk kemalangan.So untuk aku kurangkan risk dia sedikit demi sedikit aku ambil langkah ini..

Sebelum Perjalanan.

1.Beli tiket syarikat Bas yang rekod cemerlang.

2.Elakan perjalanan waktu malam. Seelok-eloknya perjalanan waktu pukul 8:30 pagi.

3.Elakan menaiki bas double decker.Jika terpaksa naik pilih tingkat atas.

4.Minta tempat duduk yang tengah sama ada kiri atau kanan.Elakan sama sekali seat belakang driver dan seat driver kedua.

Semasa perjalanan.

1.Elakan tertidur semasa perjalanan supaya kita dapat bersedia jika sesuatu terjadi.

2.Pakai seatbelt jika ada.

3.Letak beg galas dihadapan di atas riba yang boleh jadi sebagai absober semasa impact.

4.Peka kepada perubahan pergerakan bas dan bau yang luarbiasa seperti benda terbakar.

5.Teliti tempat yang anda boleh jadikan tempat berpaut jika bas hilang kawalan.

6.Perhatikan tingkah laku driver sama ada dia melakukan kesalahan jalan raya atau tidak.Jika ya SMS kepada LPKP dan siapkan dengan bukti sekali. Lakukan dengan hati-hati tanpa disedari oleh driver.

7.Berdoa kepada Allah supaya lindungi diri kita dan para penumpang agar sampai ke destinasi dengan selamat. Sesungguhnya hanya Dia yang lebih tahu dan berkuasa ke atas semua benda.

Ini adalah langkah yang aku ambil kerana aku setiap bulan dua kali aku balik kedah.Kita cuma boleh ambil langkah pencegahan dan pengurangan risiko sahaja. Yang selebihnya terserah la ke pada Yang Maha Esa.

Gambar dari kijang59













11 October 2010

Skodeng Normally..

Sekurang-kurangnya dia tahu cita rasa dia..hahaha..pilihan yang tepat..coz aku tak suka homo,gay and penkid..anda bagaimana?Protest them?



10 October 2010

Skodeng Chatroulette

Roulette adalah satu gamble game yang ada kawah berpusing ditandakan dengan nombor..pemain akan mencampakan bola selepas meneka nombor mana bola tersebut akan berhenti..Russian Roulette adalah deadly game di mana taruhanya adalah nyawa pemain terbabit..sebutir peluru diisi kedalam revolver dan di putar bullet cylinder..pemain akan memetik picu setelah revolver diacu kemulut atau ke kepala pemain sendiri secara begilir-gilir sehingga pemain yang malang terbunuh..

Tapi pada 2009 lepas ada roulette yang baru..chatroulette..sama juga konsep dia..pengguna akan dipadankan dengan orang yang tidak dikenali secara rawak untuk berbual secara online..seswai untuk pedajal orang..di asaskan dengan modal sebanyak RM 30000..oleh seorang student berumur 17 tahun dari Russia..try lar tengok macam mana...Pastikan anda ada webcam..



Teenage: 1 Kiddo: 1 It a draw..


Hahaha dua-dua tak boleh blah.."atuk..pergi la berehat agar sempat sambut krismas lagi tahun depan.."


Sure nak kenakan orang..hang pa pun boleh try..kalau kena ban pun 40 minit ja pas tuh secara rawak orang bukan yang sama



Boleh tengok reaksi spontan orang..




Ini aku suka..boleh pedajal orang..hahaha




Oh no!!!Awang Hitam..To many of them..!!!



I have them to you know..

Skodeng Apa kata anda?

Pingtung, Taiwan..

Seorang penunggang motorsikal maut dilenyek keretapi..beliau melanggar gate lintasan keretapi lantas tercampak ke atas landasan keretapi..Sadly ada pengguna jalan raya yang lain tetapi enggan membantu..mangsa hanya mampu menunggu ajal apabila keretapi semakin hampir..bayangkan perasaan dia apabila maut semakin dekat tetapi dalam masa yang sama dia tahu ada orang yang mampu membantu dia..

Skodeng Twitter

Apa akan jadi jika Pac-Man ada twitter?Life is hard..



Skodeng Past Tense n Present Tense

Mai kita skodeng diri kita..masa kita kecil, remaja dan dewasa..adakah kita berubah?Tentu lar berubah..solan bodoh nih pun aku tanya..tapi sedar tak ada benda yang tak berubah sejak kita kecil..apa dia?setiap orang berlainan..aku bila fikir balik ada dua benda yang tak berubah..aku suka makan cili sejak berumur 4 tahun..dan peberet drink aku adalah kopi..1 bungkus 2 ari jer bertahan..kuat giler..

Ada perubahan baik ada yang tak..ada yang kita kesalkan dan berharap masa boleh diundurkan supaya kita boleh berubah..masa aku remaja pernah aku terfikir aku mungkin akan jadi penjenayah yang paling dikehendaki..woahhh.. ada impian..dan ada arwah guru aku pernah berkata aku akan gal dalam hidup..kejam kan..future always changing..tapi ada benda yang dijanjikan tak berubah..ajal,jodoh dan rezeki..

Mai kita skodeng diri kita apa yang telah berubah..bila sharing gn kawan-kawan kadang-kadang best dan kadang-kadang kita cuba sembunyikan..gambar bawah sebagai motivasi untuk kita skodeng diri kita semula..mungkin ada yang tak berubah..mana nak tau..mungkin boleh share dengan cucu kelak..




Same as always..macam mana kita dengan parent kita?



Stared to the future..


Lar..idup lagi?Ada kawan-kawan kita dah arwah awal dari kita tak sempat remaja atau dewasa..kita?bila pulak?Scary?Kita akan mati jugak....just get ready..



Ada tabiat yang tak pernah berubah..adakah semasa tidur suka peluk bantal busuk yang dah 20 tahun?Atau dah tukar habit peluk bini yang dulunya teman sekampung?Ada ker?


Skodeng Kuang Kuang Kuang


Wahahaha..tak boleh blah...



Poor that female lion..serius gambar macam nih boleh buatkan kita ketawa..tip nak jaga hati si dia..jangan terus tido..have a small talk.. after 'that'..perempuan akan rasa lebih dihargai..

Skodeng A Simple Love Story

Kalau pembaca perasan kat atas sebelah kanan blog nih ada pic gambar couple burung..saja aku letak kat situ sebagai peringatan pada aku sendiri..tapi hari ini mai kita skodeng cerita di sebalik gambar tu..





Cerita dia bermula apabila sepasang burung terbang rendah..Tetapi malang bagi burung betina apabila ia dilanggar kereta yang bergerak..dengan mengalami kecederaan parah ia gagal terbang..





Pasanganya tidak dapat melakukan apa-apa melainkan tunggu disampingnya dengan harapan ia dapat pulih dari kecederaan dan terbang bersamanya semula..




Pasanganya mencari makanan dan menyuap makanan berdasarkan naluri..mungkin baginya setelah makan pasanganya akan kuat dan dapat terbang semula..




Pasangan jantan keluar lagi mencari makanan..setelah pulang si betina diam seribu bahasa tidak berganjak..




Si Jantan melakukan apa yang terdaya bagi kudrat seekor burung untuk kejutkan pasanganya..




Si Jantan berterusan memanggil pasanganya..mungkin pasanganya akan menyahut balik..




Sekarang mungkin dengan naluri dia tahu pasanganya tak akan terbang denganya lagi..



Pic nih masuk paper..tapi aku tak ingat paper negara mana..Haiwan ada otak tetapi tidak dapat berfikir..cuba tangkap seekor berudu..bela di dalam balang sehingga menjadi katak..tengok sama ada dia akan berjalan atau melompat? Segala benda hidup telah ditetapkan kehidupan dia..manusia telah dianugerahkan Allah akal..hati..nafsu..dan perasaan..di mana terletaknya 4 perkara terbabit?Di otak?Di dalam hati (read:yang sebelah kanan badan bukan sebelah kiri..yang kiri jantung..hahaha) Atau di kepala lutut (read:sesetengah orang otak dia macam dislocated kat pala lutut.. sekali lagi hahaha)


Sayangilah pasangan anda selagi dia masih ada..gunakan hati untuk melihat..akal untuk menilai dan all da best..especially for Mas aka Manja yang akan bertunang bulan doblas nih berkahwin bulan Januari..



Jangan tanya aku apa yang dia tengok..aku pun cilok gambar profile dia..post nih aku tribute untuk dia and couple yang legit.. Aku memang harap sangat segalanya berjalan lancar dan dia selamat diijabkabul..my future depend on her wedding..
Pendek kata cepat dia kawin cepat lar aku posting kat kedah balik..

Skodeng Prequel Lord of The Ring.

Meh kita skodeng Prequel Lord of The Ring..tapi bukan The Hobbit..Mungkin tak ramai yang tahu ada prequel untuk LOTR. Filem nih adalah fanmade..Penerbit dan Pengarah filem Born of Hope Kate Madison adalah kipas susah mati LOTR..filem BOH diterbitkan dengan kos lebih kurang RM 140 000..serius shit banyak dari pelakon dia adalah amatur dan mereka berlakon secara percuma..betul-betul kipas susah mati LOTR..

Time line dia sebelum kelahiran Aragorn dan semasa kelahiran Aragorn..aku dah tak berapa ingat jalan cerita dia..movie nih untuk online viewing kat youtube pun ada kot..dan aku dah download selepas aku tengok ok lar..tapi dah ilang sebab dalam hardisk aku yang rosak tu..

06 October 2010

Skodeng Kemisterian..


Baru nih kan aku balik kampung..wife aku tingin sangat nak ronda-ronda dengan motorsikal diwaktu malam..so kami p la pantai merdeka..on da way nak balik kami melalui jalan hutan..ditengah hujan renyai-renyai pulak tuh..wife aku dah mengigil dah..asyik kata takut jer..

Tiba-tiba aku terasa kepala aku dilanggar..nasib baik tak terbabas..wife aku cuba bertanya tapi aku mintak dia diam jer..semasa tiba di Sungai Petani baru aku cakap..yang langgar aku tadi burung..sebenarnya aku nak sedapkan hati dia sahaja..aku tak nampak pun apa yang langgar aku..

Malam tuh bila dia nak pergi toilet di mintak aku temankan..semasa dia dengan aku nak tidur baru dia cerita..dia ternampak sesuatu yang putih langgar aku..dalam hati aku berkata mesti parah benda yang aku langgar..

Malam tuh kira-kira 3 pagi aku terkejut jaga sebab aku terasa ibu jari kaki kanan aku sakit seperti kena gigit..saper pernah kena gigit dengan lipan bara tau lar sakit macam mana..sampai sekarang aku pun tak tahu apa yang aku langgar..masa aku tunggang motor aku pakai hi beam, dual bulp dan cahaya dia memang terang..tapi aku tahu aku tak nampak apa-apa..hmmmm..pelik..kenapa bini aku jer nampak..siangnya ibu jari tak nampak bengkak pun..jadi bukanya serangga yang gigit..

Skodeng Luar Tabii

Bila sebut luar tabii nih bermaksud perlakuan yang luar biasa..Kalau jadi kat manusia memang jijik..tapi kalau jadi kat hewan kita boleh berenang sambil ketawa giler-giler..hahaha..layan pepagi nih..



Hanjing nih nampak sangat kusyuk die..kucing pun layan gak..


Tinggi bukanya ukuran..


Yang nih buat aku terpinga-pinga..apa yang dia buat sebenarnya? Tengah BJ ka? Muka tak boleh blah..



Sangap sangat sampai patung batu pun kena lanyak..



Nih lagi satu..batu pun jalan gak..




Hahaha..no limit kesangapan dia..




Aksi yang berani giler..layan giler dua-dua ekor nih..

Terlebih gatal..jangan digangu ada yang mati kena lanyak kang..

Woah!!Hanjing kesangapan dia melampau-lampau..dia tahu ker saper yang dia tengah liwat tu?

Hahaha kucing tengok pun sampai mata juling..

Arnab pun boleh ada skandal dengan ayam..