PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





29 September 2010

Skodeng Unlimited..


Mesti amai yang suka moment nih..terutama yang berkahwin..bermanja-manja..hahaha...saje aku gatal nak post gambar nih..aku akan bercuti setat Jumaat nih..sampai lar Isnin..Elok juga..lagi pun aku dah lama tak jumpa wife aku..kebetulan aku ada appointment dengan Pengarah Kampus UiTM Kedah..

Skodeng I Lap U and U Lap Me..


Petting..Good girl..Bila nak besar nih?


Slrppppp...
Ok sebenarnya aku nak ajak ramai-ramai skodeng kejadian rogol..Banyak sudah kejadian rogol sama ada secara rela atau paksa..Ada yang baru mula nak kenal dah kena rogol..Ada yang mangsa tak kenal perogol dia.
Apa pun sebagai peringatan kepada perempuan lelaki normal cuma fikirkan seks jer..beza dia kuat atau idak kehendak dia. Mampu kawal atau tidak tuh jer..Bila keluar dating tuh tak salah jika berjaga-jaga..elakan tempat-tempat sunyi..ikut balik ke rumah sewa atas alasan nak ambil barang..nih terutama remaja belasan tahun yang baru nak kenal dunia..
Kalau perempuan sendiri nak asa macam mana hubungan seks..termakan janji sumpah setia..nak buktikan cinta.. terpulang lar..jangan nyesal dah..sebab lelaki kehendak pasal seks sangat tinggi..bila dah dapat asa dua tiga kali mungkin dia nak asa perisa lain pulak..atau mungkin dia cuma nak ratah tubuh dengan free jer tak payah kuarkan duit..
Ramai hubungan akan putus ditengah jalan...dalam hal nih ada perempuan yang kecewa pengorbanan tak berbaloi..ada yang kata life must go on..cari lain lak..
Kadang-kadang aku nak tergelak pun ada..baru jer bercinta..belum berkahwin..tapi bila lelaki pujuk nak pegang nak raba-raba mula tuh tak bagi..tapi last-last bagi jugak..pompuan dia ada switch on..kene switch dia bergedik kaki lalok..serius! tuh memang kejadian perempuan..Kalau lelaki cakap 'tak bagi pegang maksud dia tak sayang lar tuh..' atau 'tak per tak bagi nanti cari len' cuba pompuan cakap..kalau nak raba bulan depan masuk meminang pas tuh kawin..per reaksi dia? Mungkin dia merajuk..mungkin dia kata lambat lagi lar..mungkin dia kata arrr..kita dah nak kawin dah...ada yang bertunang malam pertama dia dua tiga bulan sebelum nikah..
Lelaki bijak merayu dan berkata-kata..
Perempuan ada option YES and NO..Tepuk dada tanya selera..

Skodeng No Chute

Meh kita skodeng per akan jadi jika no chute..No chute bermaksud payung terjun gagal berfungsi..bagi pilot pesawat pejuang boleh membawa maksud pilot gagal eject..Aku ada satu clip video tapi aku dah terdelete di mana penerjun putus dua apabila payung terjun gagal berfungsi lantas terjatuh ke atas bumbung rumah teres..rakanya jatuh di hutan belukar berdekatan tetapi cedera parah..



Satu lagi gambar seorang lelaki mati apabila terjun dari tingkat 36..badan siap berkecai..tapi aku terdelete lak emel dia huhuhu..tak kira apa yang kita buat mesti ada risiko.. Makan nasi pun ada risiko..nampak jer remeh..mana nak tahu terlekat tulang ker...

Perlukah kita berhati-hati dan berhemah? YES!!Please value your life..Jika dah ambil langkah berjaga-jaga..tapi kene jugak baru dikatakan takdir..

Skodeng Live Action.

Aku sangat-sangat suka anime jepun..aku ada berpuluh-puluh koleksi anime jepun..dalam masa dua bulan aku berazam menambah sehingga 100 anime lagi..Theme song dia orang awsome giler!!!

Sebut bab live action..Dragonball Evo adalah yang paling suck ass..merosakan reputasi Dragonball jer..citer dia dah macam dok kat alternatif timeline..kecewa betul..lain kali kalau nak buat live action bagi jepun buat..terbaik dowh!!




Ini bukan trailer Live Action tapi untuk Bleach Theatre..Serius shit look alike anime..

Skodeng suatu ketika dulu..

Dulu masa aku sekolah rendah aku curi-curi dengar tape abang dengan kak aku..antara dia Dato' Shake.Best woo..yang tak best bila kantoi kena lempang dengan depa..huhuhu..

Artis zaman sekarang memang kureng giler..kadang-kadang aku pk apa yang bestnyer..Sekarang aku dengar apa saja lagu Rusia,Peranchis,German,Jepun asalkan bukan lagu melayu..tapi aku masih dengar lagu lama macam Dato' Shake atau Sudirman..biar pun berzaman lagu mereka tinggalkan kesan dalam hati kita..sama macam filem P Ramlee..tak jemu..serius shit tetap kelakar..

Lagi satu lagu raya yang didendangkan Dendang Perantau, Balik Kampung dan yang seusia denganya tetap segar berbanding lagu raya yang baru..lagu baru cepat bosan giler..

Bukan itu saja..dalam sukan zaman Mokhtar Dahari dengan David Arumugam lebih gemilang dari sekarang sampai jadi bahan ketawa..apa ilmu orang zaman dulu ek..makan nasik jugak..

28 September 2010

Skodeng Mata Keranjang

Fewittttttttttt...Agaknya macam mana upa mata lelaki keranjang..adakah juling macam nih?

Bila Lelaki dan Perempuan Sengal-sengal sangat..

Bab curang nih topik yang sangat-sangat sensitif tak kira lelaki dan perempuan.Memang sungguh tak best bila orang yang kita sayang curang dengan kita..Meh kita skodeng orang-orang yang balas dendam ke atas pencurang nih..



Kuang kuang kuang..pussy maksud dia kemaluan perempuan.Marah betoi..



Kalau nak belasah orang namapak kejam sangat..tak per kita belasah keter so super kejam bagi dia menapak lak..



Woah..betul-betul public notification..



joint acc? Good idea..



Aim lower..more lower..

Skodeng Yang Mana Anda suka?


Seswai untuk lelaki yang ada banyak cawangan..incase kalau bini tua mengamuk


Kalau tak nampak lagi jalan aku tak tau nak kata apa dah..





Seswai untuk kaki MC D. Fanatik giler..







Kalau asa nak lawan trailer 32tan pakai lar yang nih...







Kalau nak berkhidmat untuk masyarakat..potong rumput sambil bersiar-siar.







Yeahhh...janji rock..





Mat rempit mesti suka..sebab depa suka memendekan nyawa mereka dan orang lain..

Skodeng horeeee!!!

Kalau sesaper yang pernah tengok bola kat stadium naik komuter yang sesak..atau tempat-tempat yang terpaksa bersesak..well benda-benda yang mampu buat muka kita bertukar kaler pelangi sebab malu,marah, sakit ati atau sakit jiwa..once upon a time semasa aku tengok bola kat stadium aku pernah kena baling dengan botol air mineral yang separuh penuh..sakit tu..pernah kene baling dengan mercun sampai pendengaran telinga aku menjadi sungguh tak best berhari-hari..

Tak tahu lar kalau pompuan suka diraba-raba..berhati-hati ler..

Skodeng One Day..

Dua tiga hari lepas aku aku terserempak dengan seorang gadis..sekali pandang woahhhhhhh!!!Dua kali pandang fulamakkkkkkkkkkk...lepas tuh mata terminator aku pun scan body dia..woah...32B ngam-ngam.. pinggang 24 punggung 34.. 5 kaki 2 inci perfectly develop..tiga kali pandang aku terpaksa mereboot otak aku dua tiga kali..sebab otak aku semakin menjadi-jadi nakal dia..well i'm still a guy..

Budak perempuan tuh memang seperti yang aku gambarkan..Kalau nak bayangkan mcm gambar atas tuh..tapi gambar atas tuh kurang sikit jer dari dia. Yang buat aku tertarik dengan budak perempuan tuh adalah naive.. yeah.. naive..bukan sikap dia..tetapi perwatakan dia..ketrampilan..sebetulnya NAIVE adalah senjata utama perempuan dalam menewaskan lelaki..kalau lelaki naive aku anggap bengap..hahaha tak der makna nyer lelaki nampak naive..perempuan nak lelaki yg maskulin..badan macam keter sodok..gagah perkasa..

by da way artis di atas adalah Saki..cun kan..tetapi budak yang aku jumpa lagi comel..

Skodeng Some People will do...


klik gambo nak bg beso.

Skodeng Tentera Islam Dalam Nazi.

Tahu Perang Dunia 2? Masa tuh aku pun tak dak lagi..Ayah aku baru ja lahir pada 1940.Aku mula mengenal German dan Nazi pada masa umur aku 12 tahun berdasarkan buku sejarah.Aku kagum dengan keberanian dan kekuatan mereka bertempur dengan tentera berikat..malah teknologi ketenteraan mereka jauh lebih maju dari pihak berikat.

Tapi sedar tak di dalam angkatan tentera German terdapat tentera Islam..ya.. tentera Islam.Ada lagi..tentera Islam ini adalah dari SS division..woah...Orang yang bertanggungjawab dalam penubuhan tentera Islam ini adalah SS Reichsfuhrer Heinrich Himmler and SS-General Gottlob Berger.Mereka berjumpa Hitler dan mencadangkan penubuhan tentera Islam.Himmler berpendapat Orang Bosnia adalah keturunan Aryans (kelayakan SS division) dan pegangan jika mereka berperang akan mendapat ganjaran syurga menjadi pemangkin dalam memerangi komunis.Penubuhan tentera Islam ini adalah untuk mengimbangi kestabilan Balkan dan penyebaran fahaman komunis.

SS kependekan dari Schutzstaffel bermaksud Protection Squad.SS tidak tertakhluk pada pemerintah tentera biasa.SS di bawah kuasa Hitler dibantu oleh Himmler dan beberapa orang pegawai yang lain termasuk ketua pemerintah division.Dilaporkan SS banyak melakukan jenayah kekejaman perang termasuk penghapusan etnik..well..its war..

Berbalik kepada Tentera Islam tadi..Mereka dinamakan 13th Waffen Mountain Division SS Handszar.

SS Handszar mempunyai lebih 20000 orang anggota dan 10 peratus darinya terdiri daripada Croat Kristian.Setiap battalion mempunyai seorang Imam.Atas sebab-sebab yang pelik SS division nih macam hilang ditelan sejarah..Pertempuran mereka sesangat kurang diberi perhatian...yer sebelum aku lupa ada juga pegawai pemerintah SS handszar beragama Islam nih dapat pingat Knight Cross..pingat tertinggi dalam tentera german.Rasanya pasal pemberontakan tentera di Peranchis kot..Cuba lar google tengok..masuk jer SS Handszar kat search tu..

24 September 2010

Skodeng biar betul..

Aku dapat dalam emel..aku rasa dh lama dan ini adalah cerita rekaan..tapi lawak dowh..

This is based on an actual radio conversation between a U.S. Navy
aircraft carrier (U.S.S. Abraham Lincoln) and Canadian authorities
off the coast of Newfoundland in October, 1995. (The radio
conversation was released by the Chief of Naval Operations on
10/10/95 authorized by the Freedom of Information Act.)
Canadians: Please divert your course 15 degrees to the South to
avoid collision.

Americans: Recommend you divert your course 15 degrees to the
North to avoid a collision.

Canadians: Negative. You will have to divert your course 15
degrees to the South to avoid a collision.

Americans: This is the Captain of a US Navy ship. I say again,
divert YOUR course.

Canadians: No, I say again, you divert YOUR course.

Americans: THIS IS THE AIRCRAFT CARRIER USS LINCOLN, THE SECOND
LARGEST SHIP IN THE UNITED STATES' ATLANTIC FLEET. WE ARE
ACCOMPANIED BY THREE DESTROYERS, THREE CRUISERS AND NUMEROUS
SUPPORT VESSELS. I DEMAND THAT YOU CHANGE YOUR COURSE 15 DEGREES
NORTH--I SAY AGAIN, THAT'S ONE FIVE DEGREES NORTH--OR
COUNTER-MEASURES WILL BE UNDERTAKEN TO ENSURE THE SAFETY OF THIS SHIP.

Canadians: This is a lighthouse. Your call.

Skodeng Aku yang Malang dan Aku yang Bertuah..

Ari nih aku sangat-sangat bernasib malang..kelmarin aku pergi ATM cucuk duit. Aku kuarkan rm350 untuk bayar bil..sebab dah lewat aku tangguhkan ari nih..bila aku nak bekfas ari nih aku nak bayar.. dua keping rm 50 aku hilang value bila terdapat hilang sebahagian hujung wang..lebih kurang 1cm..Susunan duit yang rosak pulak berturutan. Dan aku perasan jugak duit aku tak cukup rm50. Samada ATM tak keluarkan dengan mencukupi aku tak tahu lar.. Aku tak kira duit semasa keluarkan duit..Danger!! Nanti ada lak mamat yang tergoda..pas tuh kena samun..

Aku pergi koperasi yang menjual barangan runcit..aku tanya cashier dia boleh tak aku tukarkan duit aku yang rosak..dia kata boleh..tapi kemudian aku cakap pada dia wang nih tak sah..nanti collection dia short..dia kena bayar ganti rugi..sajer aku nak test..so aku pergi bank CIMB untuk tukarkan..malangnya pegawai bank CIMB enggan menukarkan dengan wang yang sah walaupun aku nyatakan dari ATM mesin CIMB dengan alasan syarikat yang mengisi wang ke dalam ATM mesin yang bertanggung jawab. Pegawai Bank (bukan kerani bank) yang bekerja di Bank tak tahu garis panduan bank negara yang menyatakan mana-mana wang yang rosak boleh ditukar kat mana-mana cawangan bank negara atau BANK PERDAGANGAN..baca di sini. Nampak sangat depa nak lepas tangan..yer lar depa ada kuasa ada kemampuan untuk menyusahkan pelanggan.. File dalam format PDF. RM 100 tuh.. bukan RM 1..mesti lar aku ralat..

Tapi aku dah refund balik duit tuh kat CIMB..bukan melalui kaunter tapi melalui deposit mesin..deposit mesin pun bengap jugak..Lima enam kali jugak lar aku cuba alihkan posisi..Last2 dia telan jugak..hahaha deposit mesin yang lapar duit...

Adakah tindakan aku salah kerana mengdepositkan wang yang tidak sah? Well kalau ikut garis panduan bank negara..mana-mana bank perdagangan patut menerima dan menukarkan wang yang tidak sah diedarkan (read: kecuali wang palsu)..Disebabkan pegawai bank yang ego dan bengap maka aku guna mesin deposit yang baik hati..barvo!!

23 September 2010

Skodeng All Dead

Aku cuma ada sekeping jer dalam simpanan aku..tak tau lar ada lagi ka tak..tak ingat bila aku dapat emel..Yer..bumbung dia dah kener potong oleh penyelamat..



Skodeng My Favourite Video

Banyak hari dah aku tak update..aku tgh layan game company of heroes gn Resident Evil. Layan dowh..

Ada sesaper yang pernah tengok eksiden live depan mata tak? Kalau sesapa yang terlepas peluang nak tengok..layan video compilation dari 29. Kita akan rasa bertuah sesangat bukan kita berada ditempat mereka..jika nko org ada terlibat dalam kemalagan miss by second nko orang tentu rasa macam mana saspen..jantung dah dok kat lutut..

k layan...




Yang terlibat ada yang menemui ajal..ada yang miss by second dan ada yang cedera parah...BE CAREFUL ACCIDENT CAN HAPPEN ANYWHERE..

11 September 2010

Skodeng Media Power

Betul-betul paraniod..

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin


Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin aku ucapkan kepada siapa sahaja yang mengenali aku..Aku beraya sorang-sorang tanpa isteri tersayang..yer lar dia ada di Kedah aku dok kat Shah Alam.. Aku tetap hepi..Hepi sebab aku masih ada bini bukan bujang..ada keja tidak mengangur..boleh makan bukan kebulur..
Aku lebih hepi sebab Allah tak tarik nikmat yang Dia berikan..Aku bersyukur sangat-sangat..Maha Penyayang lagi Maha Permurah..kerana Dia kasihkan hamba-hambanya..dia berikan rahmat untuk bernafas sehingga waktu yang dijanjikan..Dia berikan cukup sifat anggota badan sehingga masa Dia janjikan..
Bila Dia janjikan?Semasa kita masih dalam kandungan lagi...apa yang tercatat di dalam Luh Mahfuz, itulah yang Dia janjikan..
Di harap kanak-kanak dan orang ramai tak lagi bermain mercun..masa main seronok..tapi bila jadi musibah menyesal tak sudah..kalau tak kena tak rasa, boleh lar gelak ketawa..boleh kata rilek lar..tak der apa-apa..



Semoga dapat dijadikan pengajaran dan iktibar...

07 September 2010

Skodeng Caring Your PC Part 3

Aku akan ajar macam mana nak maintenance window agar tak lembab...nanti lar aku bagitau..

Ok continue balik..Penyelangaraan.


1.Junk File-Junk file adalah older compress file,temporary file semasa install program,log,file yang kita delete (yang ada dalam recycle bin)cookies..dan banyak lagi..kalau delete pun tak ader masalah.Owhh yer invalid registry key pun boleh menyemak hardisk..Untuk delete junk file buka MY COMPUTER (double klik)>klik kanan pada icon HARDISK>pilih PROPERTIES>pilih DISK CLEANUP>tunggu dia scan>Pilih file nak delete>klik OK>KLIK YES

2.Optional File system.-Ini adalah merujuk kepada file backup yang disimpan oleh komputer untuk tujuan restore.Incase kalau ada masalah kita boleh guna System Restore untuk pulihkan PC..tapi File nih boleh dipadam jika anda mahu untuk menjimatkan hardisk.Aku padam file ini sebab Window akan buat backup sekali dengan virus..nama pun backup..dia redah jer..Microsoft Office juga menyimpan backup file..selamat dipadam jika anda ada CD Microsoft Office.Ada beberapa Third party program untuk cleaner antara dia CCleaner.Cara guna yang mudah dan terdapat function untuk padam invalid registry.

2. Defragment-Data yang selalu di akses akan menjadi frag, berselerak merata-rata sektor hardisk..apatah lagi bila satu-satu file yang besar disimpan dalam keadaan hardisk masih lagi frag.Apabila kita nak akses data komputer akan cuba mengumpul dan membaca data yang berselerak dan akan memakan masa.Seminggu sekali jalankan defragment (proses menyusun) hardisk..Sequentnya data yang kerap diakses akan diletak didepan berbanding dengan data yang jarang diakses. Mantap jika dibuat selepas disk cleanup.Seperti biasa ada freeware untuk tugas ini.Defragler ringan,mudah dan pantas.

3. Smart Uninstaller-Default Add n remove program tak memadam semua data yang kita uninstall. Donlod dan install Revo Uninstaller.Tugas dia unistall program dan memadam saki baki yang masih ada termasuk registry key program terbabit.Software 1-3 aku guna..

4.Scan mengunakan antivirus dan Spyware scanner.Jangan lupa update database dia.

5.Jangan save data dalam C: seeloknya drive C: gunakan untuk OS dan software lain.Lebih elok lagi letak dalam hardisk lain bukan partition dalam hardisk yang sama.

6. Jangan save file di dalam desktop sampai penuh scrin.Letakan dalam My Document. Desktop cuma bagi ada shortcut saja.

K nanti aku add lagi..

Skodeng Caring Your PC Part 2

Ok sambung balik..kali nih pasal Software pulak.. Software adalah perisian yang kita install dalam hardisk sebagai OS atau application interface. Tapi kali nih aku nak buat point jer..sebab yang ini lar selalu membawa kepada data loss atau PC LEMBAB GILER.Owhhh..aku juga akan bagi tip penjagaan..Disebabkan aku bukan ader diploma dan bukan tech komputer maka sila lar rujuk point aku dengan orang lain..Aku bukan PANDAI..

1. Guna OS original..kiter boleh update OS untuk tampung mana-mana kelemahan keselamatan atau bug dalam OS (bug bermaksud kepincangan software) Yer lar depa yang buat pun orang jugak..Kalau nak guna pirate terpulang ler..ada cara dia..

2.Antivirus-WAJIB ada..aku sarankan kalau tak mampu nak beli ORI pakai jer AVAST FREE EDITION.Selalu update online atau manual dan jangan malas scan..sambil scan sambil buat kerja pun boleh siap.Seminggu sekali pun ok jugak lar..Fungsi virus sama ada mencuri kata laluan melalui key logger,joke atau merosakan data..

3.Spyware Scanner-WAJIB ada.Fungsi dia untuk kesan dan hapuskan Spyware atau Adware yang akan mengintip dan menghantar data secara sulit kepada server tertentu..menyebabkan data,password,internet profile kita dihantar kepada pihak ketiga selain itu juga akan membuatkan internet dan pc kita slow giler2.Spybot dan Spyware Terminator freeware dan agak baik..Yer lar benda free..tak payah bayar..Download>Install dan jangan lupa selalu update database dia selalu dan jangan malas nak scan..Scan sambil korek idung atau tengok movie pun boleh..

4.Disable Autorun-Window ada satu function..Incase kalau kita jolok pendrive atau masukan dvd window akan pop up auto play..Senang..tapi lemahnya inilah cara utama virus memasuki pc..so nak selamat disable autorun dan scan dahulu. Pas tu baru buka secara manual.Ada dua cara pertama ubah registry key..tapi aku tak nak ajar..kang salah buat lingkup pulak pc..aku ajar cara mudah..Donlod dan install Panda USB and AutoRun Vaccine.Klik jer vaksinkan pc dan pendrive..so pas nih tak der autoplay..kurang lar risiko kener jangkitan..

5.Scan Software-Sebelum nak install software scan dulu dengan antivirus..pastikan disable dulu Autoplay.Sebab sesetengah software pirate atau freeware dalam .exe file tersembunyi virus atau spyware yang kita akan install tanpa kita sedari.. so scan dulu..

6.Internet Explorer-Selepas surf internet jangan lupa padam internet cookies dan chace terutama selepas internet banking.Ini untuk elakan daripada ketika hijack atau spyware menghantar internet trace kepada pihak ketiga. Cara dia pada IE toolbar klik TOOL>INTERNET OPTION>DELETE pas tuh pilih apa yang nak di padam.Proses ini tak akan memadamkan list yang kita add dalam feveret.


Last sekali jangan install toolbar yang tidak dikenali..Install toolbar yahoo atau google jer itupun dari server mereka bukan dari server pihak ketiga.Jangan klik pada link yang menawarkan imbasan antivirus atau spyware secara percuma..Sebab anda tanpa disedari akan install script untuk virus..jika web terbabit meminta anda install active x control pastikan web terbabit adalah sah seperti Adobe. Sebab kiter perlukan flash player untuk tengok youtube atau web yang mengunakan aplikasi flash.

Skodeng Caring Your PC Part 1

Aku ada bagitau sebelum ini dalam post yang sebelum ini..Pc adalah equipment yang sensitif-dari segi overload current ,overheating dan vibration.Ngada-ngada-perlukan jagaan intensif.Bersopan santun-apa-apa pun dia akan pop up YES or NO dalam melaksanakan arahan. Kalau tuan punya dia pakai redah jer nasib lar kalau Pc berasap. Ada 3 jenis penjagaan Pc.

Hardware.

1. Power supply yang mencukupi..bukan TNB punya..power supply dalam casing tuh..ader 350 watt,400 watt..gunakan yang dapat membekalkan kuasa yang cukup pada hardware. Kalau demand lebih tapi supply kurang terbakar lak motherboard.Jangan lupa pakai Plug yang ada circuit breaker dan ada UPS (uninterruptible power supply)
2.Seboleh-bolehnya jangan bebankan motherbord dengan tambahan hardware yang tak sepatutnya seperti TV Tuner dan Bluetooth jika power supply tak dapat tampung power usage.
3Air flow yang baik.Pastikan kipas CPU,Graphic Card,Power Supply dan Casing berfungsi. Buang habuk atau sawang yang melekat pada kipas,motherboard dan Heatsink seelok-eloknya setahun sekali..tugas nih elok serahkan kepada tech komputer..
4.Pastikan tiada lipas,spider,cicak dan semut dalam Casing..lebih selamat jika gunakan casing yang lut sinar.Nampak lar jugak apa yang jadi kat dalam..
5.Sentiasa check suhu pc setelah digunakan untuk beberapa waktu seminggu sekali ker..kalau pc demam panas boleh lar tau..Cara dia boot pc dan tekan F2 atau DELETE key semasa CMOS reading. Tengok kat bahagian system CPU tempeture. Jangan GATAL tangan nak ejas benda lain lak.. lain jadinya.Kalau tak sure tekan ESC untuk exit. Dia akan tanya ARE YOU SURE TO EXIT(kan dah cakap pc nih sopan)Exit jer lar..so kalau terubah BIOS dengan tak sengaja buat cara nih..Jangan tekan F10..itu save setting and exit..
6. Sentiasa shutdown pc mengikut prosuder START>SHUTDOWN dan tunggu dia off sendiri..jika program HANG Tekan CTRL+ALT+DELETE pilih not responding program dan tekan klik END TASK. Sebab dia semasa ini RAM sedang READ n WRITE sama dengan HARDISK tengah READ n WRITE..kalau bernasib malang semasa loss power Actuator Arm hardisk tak dapat reset ke kedudukan asal..nak tengok macam mana Actuator Arm tengok pemain piring hitam yang lama tuh..tuh lar dia..Head Actuator READ n WRITE plate dalam Hardisk bentuk dia seperti DVD berkilat permukaan dia tetapi lebih tebal..Macam cermin pun ader..Kerosakan hardisk kebanyakan adalah disebabkan Actuator Arm gagal untuk reset atau berfungsi atau head dia crash kat plate. Kedua plate hardisk tak berpusing disebabkan short circuit.Jika jagaan baik dan tidak terdedah pada gegaran jangka hayat hardisk adalah antara 3-15 tahun(ikut jenama,jenis dan penggunaan IDE biasa kurang dari 4 tahun SATA bertahan lebih lama)..Hohoho lama tuh..ikut nasib jugak ye..DVD ROM jangka hayat dia antara 40 ribu jam-70 ribu jam bergantung kepada penggunaan dan penjagaan..selalu lar guna disk cleaner.

Skodeng Your PC

Well kali nih aku nak gebang pasal nak beli pc dan take care pc..very delicated equipment, sangat mengada-ngada, sangat bendul tapi sangat sopan..
Beli PC
Tak kira lar jenama apa ada kelebihan dan kekurangan..so meh aku story cikit..jangan percaya 100% citer salesman..dia cuma nak lariskan barangan.
1. First sebelum nak beli PC, kena tetapkan dulu nak beli PC untuk apa, Gaming ker,Multimedia ker, Opis work ker atau Graphic Editing.Better research sikit pasal hardware dalam tenet untuk review prestasi,ketahanan dan harga hardware.
2.Kalau untuk opis yang standard pun dah memadai tak kira lar beli yang branded atau custom made.Tapi branded (Dell,Appel...) lebih mahal coz anda bayar untuk trade mark. Custom made lebih murah senang cari spare part prestasi sama seperti branded kecuali lar kalau beli yang second hand.Intergrated Graphic kebiasaan digunakan dalam kebanyakan dalam PC opis..downside Intergrated Graphic adalah ia bukan sesuai untuk gaming..Seswai untuk opis jer,sebab jika Intergrated Graphic rosak bermakna anda kener tukar sekali dengan motherboard. Tapi kalau takat pakai word n microsoft opis nak osak mendernyer..so your choice..Hardisk tak kisah lar nak berapa giga..yang penting RAM..Untuk XP at least 1 Gigabait, jangan sekali-kali kurang..kalau tak.. nak buka Excel pun lembab giler..(berdasarkan andaian PC mempunyai AntiVirus,Adobe PDF dan Software opis len.. Untuk Vista dan Win 7 at least 2 Gigabai RAM diperlukan..Aku tak sarankan Vista..better amik Win 7 lebih stabil.
Saranan aku.
  • Custom made PC sebab lebih murah kos baik pulih
  • Intergrated Graphic Card (Opis jer kan bukan nak men game..lagi pun Intergrated Graphic lebih murah.
  • 1 gigabait RAM untuk XP atau 2 gigabait untuk Vista dan Win 7.Win 7 is the best OS..lebih stabil..
  • 2.0 Gigaherzt Processor..AMD or Intel ikut suka lar..
  • DVD RW drive
  • Printer dan Scanner jika perlu.
  • Hardisk 120-320 gigabait.. seswai lar untuk opis..
  • Power Supply below 350 watt..lebih..membazir la pulak..
3. Kalau untuk Medium Gaming dan Multimedia memadai dengan 2 gigabait RAM DDR 400 dan 320 gigabait hardisk, PCI-E graphic card (bukan intergrated) 256 MB, Processor 2.o gigaherzt, DVD RW,Speaker System 2.0 nak guna USB speaker pun boleh..medium gaming jer..medium gaming, game seperti warcraft,General Hour dan yang seangkatan dengan dia atau kurang..Multimedia setakat nak layan movie ok lar..
4. Untuk Hardcore Gaming,Multimedia dan Graphic editing..ini tricky cikit..Hardcore Gaming bermaksud PC yang eklusif untuk advance gaming dan Graphic editing yang sangat demand dari segi RAM,Graphic Card,Processor,Hardisk,Power Supply dan Coolant..Kelebihan PC seperti ini adalah ia Multirole..aper sajer boleh hentak..Game seperti Crysis..Call of Duty..Graphic Editing seperti Adobe CS 3..Photoshop..Sound editing..Video Editing..
Saranan aku.
  • Custom made PC..sebab kita boleh pilih jenis hardware yang kita nak dalam PC berdasarkan tahap gaming,editing dan $$$ yang mampu dilaburkan.
  • PCI-e 8x atau 16x AT LEAST 512 MB dengan model Nvidia 9600 GT dan ke atas atau ATI HD3850 ke atas.
  • Motherboard SLI and Crossfire supported (dual graphic card)
  • Processor AT LEAST 2.5 Gigaherzt Duo Core dan ke atas. AMD processor lebih murah dan jika diberi markah prestasi 80-90%, harga 90% dan power used 60%. Intel prestasi 85%-95%, harga 60% dan power used 80%.Perbezaan prestasi tidak banyak..Cuma Intel lebih mahal kos dia.AMD demand power used yang tinggi tetapi murah dan Intel guna power rendah tetapi dengan kos yang mahal.Your choice..
  • 4 gigabyte DDR 2 800 dan ke atas (platform 32 bit maksimum 4 gigabyte dan platform 64bit 8 gigabyte)
  • Tiga Hardisk..bukan tiga partition dalam satu hardisk..Hardisk pertama untuk OS dan software. Hardisk kedua untuk game,data dan movie.Hardisk ketiga adalah untuk scratch disk (guna untuk editing video,imej dan sound) Kalau nak guna dua sahaja pun boleh jugak..Terpulang sama ada untuk buat backup partition atau tak..
  • Power supply AT LEAST 450 watt. Better 500 watt ke atas. Bergantung kepada jumlah dan jenis hardware.Sebab high end hardware demand power..Jumlah hardisk juga deman power..
  • Master Cooler. 1 Power supply fan(Fixed), 1 CPU(Fixed), 1 Casing fan(Variable) dan 1 Graphic Card fan(Fixed)
  • Self powered Speaker system.Jangan guna speaker yang rembat sumber power dari Motherborad.
  • DVD RW.
  • Printer dan scanner jika perlu.

Semasa aku beli komputer yang aku guna sekarang..motif aku adalah Hardcore gaming..so aku jadikan game Crysis sebagai benchmark aku..Dua tahun lepas Crysis adalah game yang sangat2 demand high end pc.

Semasa itu spec computer aku

Motherboard: XFX MD-A72P-7509 (3 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)

CPU: QuadCore AMD Phenom X4 Black Edition 9850, 2500 MHz (12.5 x 200)

Graphic Card: Dual XFX NVIDIA GeForce 9600 GT 512MB

RAM: Kingston 8 GB DDR2-800 (64 bit OS) (sekarang aku guna 4 GB DDR2-800 32 bit OS)

Monitor: CRT Likom 16", CRT 19" dan Acer LCD 20"

Coolant: Standard Master Cooler (Air Flow)

Hardisk: Primary WD 500 GB 7200 rpm. Secondary WD 750 GB 7200 rpm. Scratch Disk WD 320 GB 7200 rpm.

Disk Drive: SATA DVD-RW.

Sound: Sonic Gear 2.0 dan Sonic Gear Headphone

Spec sekarang aku reduce RAM jer sebab aku nak kurangkan power usage dan buat spare part. Lagi pun Platform 64 bit incompatible dengan banyak game yang lama.

03 September 2010

Skodeng Berhati-hati di Musim Perayaan

Sempena 1 Syawal yang bakal menjelang suka sangat aku ingatkan kepada driver-driver agar berhati-hati dan jangan ober conpident..kalau nampak trailer di depan ketika cubaan memotong..jangan sangka dia akan memberi laluan dengan memperlahankan kenderaan tambah-tambah lagi kalau memotong trailer..tak pernah lagi aku jumpa kenderaan yang memperlahankan kenderaan bagi laluan kenderaan lain memotong..Jangan yakin sangat..'takper mesti lepas punya'(jangan pakai jampi nih)..head on kebiasaan membabitkan kemalangan maut..ingat..




Aku.. kelajuan kegemaran aku 60 km/j.. (Dulu 130-140km/j ) yup ketawa lar...aku masih sayangkan bini aku..nyawa aku..bila roh terpisah dari badan there is no turning back..Better safe then sorry..Dan sangat-sangat sakit giler bila accident..trust me i know..penah asa..cukup lar dah kener..tak nak dah..pengalaman tulang patah tapi tak dapat disimen..ada beberapa bahagian badan jika patah memang tidak disimen..sangat-sangat seksa..setiap detik hanya mampu meraung sakit bila bergerak...tobat dah..

Skodeng PC Demam Panas.

Lama aku tak update blog.Bukan malas ada tiga sebab kenapa aku tak update.

PC aku demam panas..serius nih aku tak tipu..buat aku susah hati..tido pun tak lena nak kena jaga dia..aku sangat-sangat cerewet pasal pc..suatu hari aku check suhu CPU aku mececah 80 darjah celsius. Gila panas dowhh..Terus aku shutdown.. .nak beli baru alamat tak raya lar aku.So aku servis lar..free jer sebab buat sendiri cuma modal RM 5 sahaja beli thermal paste ganti balik semasa aku kuarkan chip AMD aku. So aku buang habuk yang melekat kat CPU heat sink dan kipas dia..banyak gila..patut lar demam..haba tak dapat kuar..asyik melekat kat dalam jek. So sekarang nih aku masih lagi pantau suhu hard disk,cpu dan gpu aku..kot-kot demam lagi ka..kalau pakat-pakat padam serentak aku lak yang demam gila-gila lak.. Aku belajar servis sendiri dari yang tak tahu pasal komputer kepada yang tahu juga serba sedikit.

Selepas PC aku kebah demam aku buat sorting file dalam pc aku..Setelah pengalaman aku hardisk backup aku rosak..aku dah tukar pakai hardisk power saver..dia shutdown sendiri jika tidak di akses..so lama la sikit usia dia.Ini pc aku yang keempat dalam masa tujuh tahun. Tiga sebelum nih sama ada terbakar sebab aku eksperimen overclock atau overheat cpu.Monitor yang aku pakai adalah yang kelima..Sebab aku sorting file dalam pc aku sebab nak buat draft blog.Aku tengah cari video kemalangan jalan raya live dari traffic cam seorang penunggang motor dirempuh dari belakang oleh trailer kemudian berkecai-kecai dilanyak tayar.. gambar jelas giler..salah satu video kesayangan aku..Tapi tak jumpa, agaknya dalam hardisk aku yang rosak tuh.. Setakat ini koleksi JPEG aku 22956 keping..Macam-macam ada..peribadi,gambar blog dan lain-lain. Koleksi mp3 aku sekarang dah susut..cuma ada 2000 lebih sahaja..berbanding sebelum nih mencecah 10000.. lain -lain FLV=1374 AVI=1200+=RMVB=184 ada lagi lain-lain format video..aku tak sempat sorting lagi..Movie cuma tinggal 56 movie jek..berbanding hampir 400 tajuk dalam hardisk lama..memang kehilagan besar..terutama siri tv lama macam V the Series, Captain Power,TRON, Krull, Tora tora Tora dan bayak lagi old school filem..Gaban pun ader hehehe...Aku tak der koleksi Filem Melayu...kecuali filem P Ramle..Aku amik kesempatan atas tenet yang laju giler.. donlod 700mb dalam masa 8 minit..Best giler...

Sekarang nih bulan posa...so secara automatiknya kegiatan aku terbatas lar sikit..sebab bila surf tenet nih banyak sangat menyepam, dengan trojan,dengan hijack..dengan iklan yang tayang buah betik..dengan iklan barangan powerkan alat sulit dan macam-macam lagi yang boleh buat aku menyirap...aku minum sirap tak per la jugak..

Start esok aku akan mengepost balik..Lagi pun aku balik kampung selepas hari raya..Aku suka Hari Raya Puasa tapi aku sangat tak suka lagu raya.. Bila kena buat clip video hari raya pas tu selitkan lagu..aku terpinga-pinga bila ada permintaan untuk masukkan lagu Nazam Lebaran..Serius shit aku tak pernah dengar..Masa tengah edit siap boleh tertido pulak depan pc..ha3..nasib baik siap jugak..kalau tak mampos kena lanyak dengan bos..