PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





14 July 2011

Skodeng Time Out








Kebiasaanya masa aku nak update blog selepas waktu pejabat. Walau aku sememangnya mengunakan internet untuk kerja seharian jarang aku mengunakan laman facebook..owhh aku ada akaun..tapi aku kurang berinteraksi.



Ada tangapan orang Webmaster kerja senang..ketik-ketik keyboard jer..well depend pada webmaster dan jabatan dia jugak..Macam aku.. tugas aku sekarang buat database untuk fakulti,sukatan pelajaran dan text book..shit happen..



Katakan dalam U ada 10 fakulti (tak kan 10 jer mesti lebih) contoh jer.. 1 fakulti at least 3 jurusan..banyak?ok aku kecik kan cikit..1 jurusan ada 3 level pra, dip dan ijazah..banyak lagi?kecik kan lagi..ambil dip sebagai fokus..Katakan diploma selama 3 tahun bersamaan 6 semester..uih kena kecikan lagi..Ok..zoom pada 1 semester..Setiap 1 semester sukatan pelajaran berbeza dan buku rujukan berbeza..Satu semester ada 5 subjek..Upkan satu database untuk setiap subjek dan sekarang cuba baca secara reverse <<<<..Get the point?



How many involved? Just Me.. Dalam masa 1 bulan aku kener up semuanya..Dan macam mana perasaan aku kalau ada orang kata orang kejer gomen makan gaji buta? Sebelum aku masuk gomen aku kejer buruh kasar,pesawah,penoreh getah,kilang..yes aku orang susah..no work no money..no money makan la apa yang ada..even pucuk paku pon jadi lauk..pernah makan umbut pisang?pernah makan batang keladi?weh jajan aku masa kecik bukan cekedis tau..tangkap la belalang untuk goreng..tapi ada lagi orang lebih susah dari aku..



Ikan sekor bini dia dan anak-anak dia kongsi tau..itu pun puas minjam duit rata..dia makan apa yang tersisa..Gaji dia RM 375..tolak KWSP tolak sana sini..baper cash dia?Adik lelaki aku gaji sehari RM 10 sebulan baper bersih dia dapat?..Dia berkahwin ada sorang anak bini dia surirumah fulltime..Suami isteri OKU..peluang kerja terhad..



Okeh patah balik yang tadi..website yang aku nak up tu masih dalam pembinaan..tapi pengguna masih boleh access main website..that right we have backup..plan for the worst..down one site you have another ready for kick in...Aku tak boleh merungut ..Sebab aku pernah kerja tengah panas terik..bayangkan nikmatnya kerja dalam air cond..kusi empok..cuti seminggu pun gaji jalan..Dulu cuti sari pon dapur tak berasap..Bila dapat kerja gomen yang paling epi bukan aku..tapi mak aku..pesan dia kerja lek lok jangan sampai kena buang..keluarga kita susah..mak tak per la dah tua..abiskan sisa umur yang ada..engkau masih panjang perjalanan..so atas kata-kata tuh aku apply gomen



Tak jadi kesalahan nak tidor waktu rehat..so kalau kantoi pun waktu rehat jugak..saper nak marah..kalau time kejer tidor..mau kena smackdown..


Walau keja dalam keadaan stress aku tetap epi..mungkin kena dengan jiwa dan minat aku kot..Kepada reader bukan semua kakitangan kerajaan sama..Aku pun bukan perfect..ada jugak tempang..kalau perfect alangkah bagus nyer..sebelah mata jer kerja dah siap..kerja yang sebulan dalam masa 5 saat dah siap..(fuhhhhh..angan-angan jer)



Kerja tak siap=skt hancus=tiada kenaikan gaji+kos sara hidup=anak bini aku nak makan apa?Tak kan Jabatan Kebajikan Masyarakat nak suap?


No comments:

Post a Comment