PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





09 January 2011

Skodeng Mandi!!

Baper kali kita mandi dalam sehari?Normal tiga kali sehari..tapi banyak orang yang mandi 2 kali sehari..pagi sebelum pergi kerja dan selepas balik..tapi ada jugak sekali sehari..sebelum pergi kerja..balik tak mandi..Mandi dengan air sejuk (bukan dengan air ais..itu menjahanamkan badan) mendatang kebaikan kepada kesuburan..boleh mereleasekan tension..mengurangkan tekanan darah tinggi..menyegarkan badan..meningkatkan sel darah putih dalam badan..banyak kelebihan mandi menggunakan air sejuk..aku baca dalam satu artikel studies kat U.K link dia aku tak ingat..

Kalau pakai air panas pun mendatangkan kebaikan jugak..tapi jangan yang tengah mendidih mengelegak..kalau nak kojol try lar..menggunakan air panas akan membuatkan liang pada permukaan kulit membesar dan senang membuang kotoran dan minyak..meningkatkan daya imun kita..darah pun laju jer mengalir..
Suhu air 38-41 darjah celcius akan merangsang jantung bekerja bermati-matian mengepam darah..yer lar body kita auto coolant..sihat jantung sihat ler tuan dia..try ler..pagi guna air panas petang air sejuk..Jangan dok gedik nak mandi pada suhu 42 darjah ke atas..kalau nak jugak jangan lebih dari tiga minit..nanti badan overheat terus demam..siyes ni..sesetengah orang boleh bertahan ada yang tak..pendedahan badan pada suhu yang tinggi dalam tempoh yang lama boleh membawa maut..



Masa aku kecik2 aku jerang air untuk mandi..sebab cuaca waktu dulu lebih sejuk..and me alergik to sejuk..orang kedah kata sejuk gedi..


Cukup poyo bila setiap kali nak ke sekolah kena panaskan air dulu..



Bila kena air panas baru rasa segar dan tak mengantuk..by da way bapak mentua aku nak bagi hot shower..segan la pulak nak amik..hahaha..



Ada jiran sebelah rumah aku masa kecik2 sebelum ke sekolah ayah dia terpaksa kejar dia keliling rumah..kadang2 sampai dalam bendang pun dia terjun..kes tak nak mandi pagi..dia sebut taugeh sebagai toje..tak tahu ler naper..




Me? I'm cool..sekarang nih pagi2 tak payah panaskan air..tapi kadang-kadang ada jugak bunyi ketak-ketak dia...terutama jika hujan awal pagi..

No comments:

Post a Comment