PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





02 December 2010

Skodeng Kenapa Anda Berkahwin Part 2

Kenapa anda kahwin?Be onest..pernah tanya soalan tu pada diri tak?Aku tergerak nak timbulkan perkara ini sebab sekarang sudah banyak berlaku penderaan anak,isteri dan suami..Penderaan samaada fizikal dan mental..Ok sebelum aku bermula sila pilih pilihan anda berdasarkan gambar di bawah..


Aku tak kenal jadi aku tak dapat lar nak story..tapi aku agak dia seorang yang epi..



Nad..aku panggil tuh jer..seorang yang manja dan naive..owh..dia suka senyum..
Ok jika anda memilih yang pertama sumthing wrong with u..semua orang akan pilih yang perfect bagi diri sendiri..Desire..Sama seperti berkawin..kita ada kehendak..untuk berteman dan bersama teman kita sehingga akhir hayat..happily eve after?wht a joke!!ask urself..did u really mean what you say?
Nothing in this world are permenant..love its main enemy not jelously..it DEATH..Lama-lama bila dah berkahwin kan terbit perasaan menyampah..annoying dalam apa sahaja pasangan yang kita buat..kejut tido pun dah boleh makan penampo..apatah lagi jika dah ada anak..Pasangan pada masa nih akan hold on as long as they can..tetapi ada yang tak sabar nak singkirkan pasangan..macam macam idea dia buat..pasang lagi satu..hangin tak tentu pasal..
Apa preventive action sebelum anda menyesal..
1. PEKA. Peka kepada perubahan pasangan masing-masing. Buat comparison semasa bercinta vs bertunang vs berkahwin. Jika dah nampak kat mana yang berubah segarkan balik yang kurang..kecuali hubungan seks..kalau mula-mula kahwin sehari 3 kali selepas tuh dah semakin kurang itu bukan masalah..yang penting kualiti..kalau isteri nak lebih fikir la sendiri salah saper..saper suh kahwin bini yang muda gila kan dah susah.. tapi aku tak nah nyesal wife aku muda giler...huuu..best..Peka mengenai sebab apa kita kawin dengan dia..kena jaga sebelum pasangan tuh ilang interest..macam aku suka yang comel..suka senyum..naive..suka tengok gambar ngeri..seram..angker..hooo..i already found one..she already mine..
2.TOLERANCE. Bertolak ansur..jangan tolak dalam lombong dah lar..aku tak dapat nak cerita sangat pasal kehidupan kami suami isteri..tapi kami banyak bertolak ansur..Tapi ada juga perkara yang tak boleh bertolak ansur..sebagai contoh tak memakai tali pinggang..memang aku sound giler2..Berolak ansur adalah diplomasi yang berkesan sekali..jika nak bertolak ansur..lakukan dengan perkataan dan perbuatan.. cth: Tak per abang boleh bertolak ansur lagi kalau beli langsir baru..sebab kalau tak sebut bertolak ansur macam mana nak semat dalam fikiran pasangan..bukan semua pasangan dapat tangkap maksud tersirat..
3. DESIRE. Pa kehendak pasangan kita? Adakah nak kita comel sentiasa..wangi? manja.. what eber..nak sentiasa mencengkam ker..cuba tanya..kalu boleh straight to da point..seyes memenuhi kemahuan pasangan boleh memanjangkan usia perhubungan bukan mengekalkan..nothing last foreber..kalau boleh memanjangkan hubungan sehingga nyawa terakhir TAHNIAH..
Cuba pulihkan hubungan yang dah mula retak..jika gagal pergi kaunseling..jangan malu jangan segan..selamatkan hubungan yang ada..jika gagal juga..pulangkan jer pada keluarganya secara baik..jangan dera..jangan lenyek dia macam anjing kurap..pulangkan jer..kalau teragak-agak maksudnya pasanganmasih dihantui perasaan kasihan pada anak atau pasanganya, malu, atau kenangan lama..
Ingat jangan dera pasangan masing-masing..kalau orang dah tak sayang pulangkan jer..aau mintak dipulangkan..admit your own mistake..

No comments:

Post a Comment