PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





07 September 2010

Skodeng Caring Your PC Part 3

Aku akan ajar macam mana nak maintenance window agar tak lembab...nanti lar aku bagitau..

Ok continue balik..Penyelangaraan.


1.Junk File-Junk file adalah older compress file,temporary file semasa install program,log,file yang kita delete (yang ada dalam recycle bin)cookies..dan banyak lagi..kalau delete pun tak ader masalah.Owhh yer invalid registry key pun boleh menyemak hardisk..Untuk delete junk file buka MY COMPUTER (double klik)>klik kanan pada icon HARDISK>pilih PROPERTIES>pilih DISK CLEANUP>tunggu dia scan>Pilih file nak delete>klik OK>KLIK YES

2.Optional File system.-Ini adalah merujuk kepada file backup yang disimpan oleh komputer untuk tujuan restore.Incase kalau ada masalah kita boleh guna System Restore untuk pulihkan PC..tapi File nih boleh dipadam jika anda mahu untuk menjimatkan hardisk.Aku padam file ini sebab Window akan buat backup sekali dengan virus..nama pun backup..dia redah jer..Microsoft Office juga menyimpan backup file..selamat dipadam jika anda ada CD Microsoft Office.Ada beberapa Third party program untuk cleaner antara dia CCleaner.Cara guna yang mudah dan terdapat function untuk padam invalid registry.

2. Defragment-Data yang selalu di akses akan menjadi frag, berselerak merata-rata sektor hardisk..apatah lagi bila satu-satu file yang besar disimpan dalam keadaan hardisk masih lagi frag.Apabila kita nak akses data komputer akan cuba mengumpul dan membaca data yang berselerak dan akan memakan masa.Seminggu sekali jalankan defragment (proses menyusun) hardisk..Sequentnya data yang kerap diakses akan diletak didepan berbanding dengan data yang jarang diakses. Mantap jika dibuat selepas disk cleanup.Seperti biasa ada freeware untuk tugas ini.Defragler ringan,mudah dan pantas.

3. Smart Uninstaller-Default Add n remove program tak memadam semua data yang kita uninstall. Donlod dan install Revo Uninstaller.Tugas dia unistall program dan memadam saki baki yang masih ada termasuk registry key program terbabit.Software 1-3 aku guna..

4.Scan mengunakan antivirus dan Spyware scanner.Jangan lupa update database dia.

5.Jangan save data dalam C: seeloknya drive C: gunakan untuk OS dan software lain.Lebih elok lagi letak dalam hardisk lain bukan partition dalam hardisk yang sama.

6. Jangan save file di dalam desktop sampai penuh scrin.Letakan dalam My Document. Desktop cuma bagi ada shortcut saja.

K nanti aku add lagi..

No comments:

Post a Comment