PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





20 April 2010

Skodeng NAPALM

Napalm adalah senjata anti personal yang sangat efektif dan di ban seluruh dunia. Amerika masih menggunakan napalm dalam serangan ke atas kedudukan musuh. Macam gampangkan? Dia sibuk kacau orang lain pasal senjata pemusnah besar-besaran.Tapi dia pun ada gak..

Kat bawah adalah ujian kesan napalm di dalam bunker bawah tanah. Suhu ketika letupan adalah 800 darjah celsius sehingga 1200 darjah celsius. Yang berjuntaian itu adalah bata merah yang terlebur.












Dari leher sehingga ke buku lali kesan terbakar darjah kedua di mana mangsa mengalami kerosakan kulit dan lapisan lemak. Mangsa akan mengalami kesakitan yang amat sangat.
Tapak kaki mangsa mengalami kecederaan darjah keempat,kerosakan serius kulit,lapisan lemak,isi(aku lupa istilah) dan tulang. Dengan bahasa mudah menjadi arang. Darjah ketiga cuma sampai ke isi jer.Deria rasa akan berkurangan darjah keempat mangsa mangsa hilang deria rasa. Ada lagi darjah kelima. Aku lupa macam mana..mungkin jadi abu kot..Darjah pertama kulit melecur dan mengelupas..kerosakan terhad pada kulit sahaja tetapi risiko kematian tinggi kerana badan terdedah kepada serangan bakteria.



Napalm terbahagi kepada dua jenis. Jenis pertama letupan dia boleh bertahan selama lebih kurang 10-30 saat. Jenis kedua upgrade dari jenis pertama, Napalm-B letupan boleh bertahan selama 30 minit. Kerosakan akibat napalm boleh menjangkau 2200 meter persegi. Nyalaan api dia bergerak selaju 110km sejam. Kalau pun tak kena direct hit pun suhu persekitaran akan meningkat secara mendadak melebihi suhu air mendidih. Mana-mana yang hidup tu akan nampak lar kulit dia berjuntaian.

Kalau nak tahu lebih lanjut cari dalam internet. Aku bukan weapon tactical aku pun bengap,dah lama berlalu banyak yang lupa..gyahaha..

No comments:

Post a Comment