PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





27 December 2010

Skodeng Balik kampung..




Sehingga 3hb aku akan bercuti..sepanjang masa tuh aku x dapat ler nak update..Petang nih aku akan bertolak balik..hu best..sebelum aku lupa check out this link..just wan to share with u all..enjoy..


per benda yang aku bagi..tengok sendiri ler..byk yang old school..imbas balik kenangan masa kita kecil..per yang kita pernah tengok..kepada reader yang ada link menarik share jugak..aku pun nak..


Till next time..

26 December 2010

Skodeng Wat da Hek?

Aku kerap mengunakan bas untuk balik kampung..lebih jimat berbanding menggunakan kereta atau kapal terbang..Aku dah naik pelbagai jenis bas..double deck,single deck,yang ada cctv dan bas yang ada seat belt..dan serius shit bas dipandu laju..trailer pun tak dapat lawan..

Ada sebuah bas yang aku dah lupa nama dia.. menariknya kerusinya sangat selesa dan yang penting ada SEAT BELT!! Duduk jer aku asa secure giler.. Dalam otak aku terbayangkan kalau bas berguling-guling pun peluang aku untuk hidup masih lagi tinggi..compared yang tiada seat belt..pernah tengok keadaan dalam bas semasa impak?(bukan selepas kemalangan) Sesetengah bas dilengkapi dengan cctv..dalam rakaman yang aku lihat penumpang tercampak dari seat..memang macam dadu digoncang..risiko untuk tercampak keluar memang tinggi..lepas tuh kalau kener lenyek dengan body bas memang jadi lempeng.



Nih seatbelt yang paling aku suka...most secure..harness around your hip and both shoulder..cool..




Bila ada kemalangan atau emel yang aku dapat..aku suka nak tengok kecederaan mangsa..kenderaan yang digunakan..tahap kerosakan..peralatan keselamatan yang diigunakan
dan macam-macam lagi.. sebab dia aku nak amik pengajaran dan sebagai ingatan kepada diri aku..Aku ada beberapa siri video..hampir 3 jam..bila aku dah cut aku akan upload..harap reader dapat melihat maksud yang tersirat..bukan menonton sebagai hiburan..
Aku juga berharap syarikat bas ekspress akan memasang kemudahan seatbelt..bukan sebagai jaminan keselamatan..tetapi meningkatkan peluang survival mangsa..better than close to zero..Aku juga berharap kerajaan mewajibkan pemasangan seatbelt bagi bas ekspress seperti mana menghidupkan lampu motorsikal disiang hari..

25 December 2010

Fuhhhhhh...dah abis kursus dah..by da way bila pergi kursus dah bayak hari jugak la aku tak bukak wikileaks..best gak baca apa yang orang politik kuasa besar dunia cuba sembunyikan dari pengetahuan umum..saper makan cili dia ler terasa pedas..lagi pun dah adat orang yang bersalah memang tak nak ngaku..



Kartun yg mendasyum wikileaks.. i like wikileaks..

19 December 2010

Skodeng Serangan Bom Di Masjid

Mingu lepas aku ada dapat emel dari rakan aku Kamal aka Kumar..Woah!! itu reaksi pertama aku..lepas tuh aku teringat masa aku kecik2 Ustaz ada mengatakan Nabi Muhammad dan para sahabat melarang memusnahkan rumah ibadat gereja dan sebagainya..mana yang ada dikekalkan..juga larangan membina gereja yang baru..

Ucapan atau perbuatan dari Nabi kita sebagai ajaran atau sunnah..so sekarang aku terfikir apa agama pengebom berani mati nih? Jika semasa peperangan Nabi melarang merosakan gereja apatah lagi Rumah Allah..

Tak banyak info yang aku ada mengenai emel ini..tapi berdasarkan apa yang aku tahu kejadian berlaku di Lahore, Pakistan..sini dan sini.. dari doploh keping aku upload byk nih jer..







16 December 2010

Skodeng Aku Rest...

Aku Bosan!!




Minggu nih aku nak abihkan kerja aku..minggu depan aku aku pergi Negeri Sembilan dan Melaka lepas tu aku bercuti sampai la 3hb Januari..mungkin aku susah nak update blog..berukband tak der kat kampung halaman aku..


http://www.kosovoliberationarmy.com/




Aku terjumpa koleksi gambar masa perang Bosnia, Crotia dan serbia..





Bagi aku..bila sebut jer pasal rest..aku nak main game Call of Duty Black Ops..yes!!x sabar nak tunggu cuti..kira stat petang nih la..rest=gaming..itu definasi rest bagi aku..saper yang donlod game dari esydownloadsblogspot.com leh lar layan..


Aku dan dunia aku..

13 December 2010

Skodeng Meh Bersantai Mata.. 2


A very creative note..






Hidden picture..it took me several second to reliaze something..

It's true..really..

12 December 2010

Skodeng Meh Bersantai Mata.. 1


Orang selalu susah hati kalau barang hilang ntah ke mana..so nak reda perasaan susah hati penjenayah yang sopan nih tinggalkan nota..siap mintak maaf lagi..



jangan ingat bila kita ludah orang tak lalu makan..tapi kalau housemate buat jugak sama-sama tak merasa..hahaha..


Thing when people in DEEP SHIT!!



Aaaaa..aku ada seko kucing macam nih..aku bela dari kecik..aku susukan guna tiub..at last dia anggap macam aku daddy dia..tido atas riba..celah ketiak..ari-ari kena wak jalan..pantang dengar bunyi aku balik kerja dia dah berlari-lari sambut..sekarang aku menetap kat Shah Alam..dia terus hilang bila aku tak balik...

Skodeng Tak Abih Lagi...

KOSMO 13.12.2010

KUALA LUMPUR - Labur RM30,000 dapat RM60,000.

Ghairah mendengar keuntungan tersebut, seorang peniaga mendakwa akhirnya menjadi mangsa penipuan sebuah syarikat jualan langsung dan kini terpaksa menanggung hutang kira-kira RM300,000...

Aku tak tahu sampai bila la benda nih nak selesai..ada ja orang kena tipu..simplenya jualan langsung dengan MLM dan pelaburan downline benda yang sama ja.Contohnya kita laburkan 1000 pada syarikat dalam masa yang sama kita cari downline tiga orang.Mereka juga labur 1000 jugak.Syarikat akan memberikan 40% kepada kita dari jumlah pelaburan mereka kepada kita..keadaan berterusan seperti system pyramid.

Tak kisah la apa yang depa klentong tapi konsep dia tetap sama. Mungkin dikurangkan atau ditambahkan konsep agar newbie tertarik..Penjualan barang samaada nak kaburi pihak berkuasa atau sebagai cara mengaut keuntungan melalui pelaburan jugak. Contoh aku amik pakej A dengan jumlah RM 1000..dalam masa yang sama aku dapat makanan kesihatan Tonik Cap Cipan sebanyak 5 botol. Aku kena jual tonik tuh pada pelanggan lain dalam masa yang sama mencari pelanggan untuk melabur dalam mana-mana Pakej. Tetap MLM jugak walau jual barang. Barang cuma nak kaburkan mata kita ja..sure ker barang tuh asli dan kos dia actually cheap giler.. Tengok gelang AC dah ler..

Jangan percaya godaan agen-agen mereka..Setakat nak tunjuk penyata bank..gambar bergaya dengan BMW..tu semuanya umpan..kata-kata..'sampai bila nak makan gaji'..'tengok aku buat loan 100000 dalam masa 3 bulan aku boleh buat full settlement'..'bila lagi nak tolong diri sendiri' mcm2 lagi la ayat mengoda mereka..hm layak jadi nyah kata-kata godaan..

Realiti juga kalau rajin cari donline memang boleh buat duit..tapi ada risiko..berapa ramai yang termakan pujukan..peluang market semakin rendah jika ada hebahan media penipuan mlm..atau agen terlalu ramai dalam satu komuniti..

Apa pun say NO MLM..

p/s Aku tak percaya pada Gelang AC..Pemakaian gelang untuk perubatan sememangnya dilarang oleh Nabi Muhammad sendiri..

11 December 2010

Skodeng Veteren vs Newbie


Hahaha..lol..which one more otai?
Maybe he say..
"You know son.back in 44 i fight with the Krauts,..in the morning i ate mortar round as a breakfast..i chew tiger tank as a dezert.."
just kidding..

Skodeng Google Bagi Direction

Try nih kat google map..

1.Buka google map

2.Klik get direction

3.Adress mula Japan Adress tamat China tekan enter.

4.Check arahan arah pada no 43.

Kenapa ye..

Skodeng 32



Yes!!I'm 32 yrs now.. Aku tak dapat nak sambut birthday dengan bini aku..hu..sowang kat kedah sowang kat selangor..anyway..bini aku cakap makin berumur..pergh...yes i know i'm getting old..sempena ari lahir aku nih aku nak share seswatu yang best untuk reader..satu blog yang korang leh donlod awesome game,application and others..what make much more awsome most of the file are hosting by mediafire!!free!!unlimited connection!!no waiting time!!
Adiah untuk reader yang sudi membaca blog hampeh nih..
chill out..
ok nih link dia. owh.. jangan lupa jadi follower dia..support dia supaya dia leh kongsi banyak lagi benda-benda menarik..

08 December 2010

Skodeng Motorcycle vs Car

Drebar dan penumpang keter vs..



Biker..






THE WINNER IS..NO ONE!!

Skodeng Dasyum Maksima!!

Cutenyer..apatah lagi meng-pink-an keter nih..bertambah cute lagi kalau yang bawak tuh pompuan..tapi.. please think again..cute not always good..




Not a very smart choice..



07 December 2010

Skodeng Iklan Kreatif

Iklan yang kreatif akan menarik minat dari golongan sasaran..kalau iklan yang hampeh giler saper nak tengok..apatah lagi nak beli produk atau perkhidmatan.. so meh layan video clip yang aku dapat dalam mailbox aku..

Klaka..tapi masej diret 2 da poin..

02 December 2010

Skodeng Kenapa Anda Berkahwin Part 2

Kenapa anda kahwin?Be onest..pernah tanya soalan tu pada diri tak?Aku tergerak nak timbulkan perkara ini sebab sekarang sudah banyak berlaku penderaan anak,isteri dan suami..Penderaan samaada fizikal dan mental..Ok sebelum aku bermula sila pilih pilihan anda berdasarkan gambar di bawah..


Aku tak kenal jadi aku tak dapat lar nak story..tapi aku agak dia seorang yang epi..



Nad..aku panggil tuh jer..seorang yang manja dan naive..owh..dia suka senyum..
Ok jika anda memilih yang pertama sumthing wrong with u..semua orang akan pilih yang perfect bagi diri sendiri..Desire..Sama seperti berkawin..kita ada kehendak..untuk berteman dan bersama teman kita sehingga akhir hayat..happily eve after?wht a joke!!ask urself..did u really mean what you say?
Nothing in this world are permenant..love its main enemy not jelously..it DEATH..Lama-lama bila dah berkahwin kan terbit perasaan menyampah..annoying dalam apa sahaja pasangan yang kita buat..kejut tido pun dah boleh makan penampo..apatah lagi jika dah ada anak..Pasangan pada masa nih akan hold on as long as they can..tetapi ada yang tak sabar nak singkirkan pasangan..macam macam idea dia buat..pasang lagi satu..hangin tak tentu pasal..
Apa preventive action sebelum anda menyesal..
1. PEKA. Peka kepada perubahan pasangan masing-masing. Buat comparison semasa bercinta vs bertunang vs berkahwin. Jika dah nampak kat mana yang berubah segarkan balik yang kurang..kecuali hubungan seks..kalau mula-mula kahwin sehari 3 kali selepas tuh dah semakin kurang itu bukan masalah..yang penting kualiti..kalau isteri nak lebih fikir la sendiri salah saper..saper suh kahwin bini yang muda gila kan dah susah.. tapi aku tak nah nyesal wife aku muda giler...huuu..best..Peka mengenai sebab apa kita kawin dengan dia..kena jaga sebelum pasangan tuh ilang interest..macam aku suka yang comel..suka senyum..naive..suka tengok gambar ngeri..seram..angker..hooo..i already found one..she already mine..
2.TOLERANCE. Bertolak ansur..jangan tolak dalam lombong dah lar..aku tak dapat nak cerita sangat pasal kehidupan kami suami isteri..tapi kami banyak bertolak ansur..Tapi ada juga perkara yang tak boleh bertolak ansur..sebagai contoh tak memakai tali pinggang..memang aku sound giler2..Berolak ansur adalah diplomasi yang berkesan sekali..jika nak bertolak ansur..lakukan dengan perkataan dan perbuatan.. cth: Tak per abang boleh bertolak ansur lagi kalau beli langsir baru..sebab kalau tak sebut bertolak ansur macam mana nak semat dalam fikiran pasangan..bukan semua pasangan dapat tangkap maksud tersirat..
3. DESIRE. Pa kehendak pasangan kita? Adakah nak kita comel sentiasa..wangi? manja.. what eber..nak sentiasa mencengkam ker..cuba tanya..kalu boleh straight to da point..seyes memenuhi kemahuan pasangan boleh memanjangkan usia perhubungan bukan mengekalkan..nothing last foreber..kalau boleh memanjangkan hubungan sehingga nyawa terakhir TAHNIAH..
Cuba pulihkan hubungan yang dah mula retak..jika gagal pergi kaunseling..jangan malu jangan segan..selamatkan hubungan yang ada..jika gagal juga..pulangkan jer pada keluarganya secara baik..jangan dera..jangan lenyek dia macam anjing kurap..pulangkan jer..kalau teragak-agak maksudnya pasanganmasih dihantui perasaan kasihan pada anak atau pasanganya, malu, atau kenangan lama..
Ingat jangan dera pasangan masing-masing..kalau orang dah tak sayang pulangkan jer..aau mintak dipulangkan..admit your own mistake..

Skodeng Dasyum!! Lagi..

Sambungan dari post Skodeng Dasyum!!!.. Apa akan jadi kalau kita tak mematuhi peraturan jalan raya? Juga apa akan jadi kalau kita ober konpiden? Mungkin ada yang cakap ah.x der pe nyer..tapi kalau kener hu...terpulang lar..tambah-tambah lagi kalau melibatkan kehilangan nyawa..bila kita sudah menjadi roh adakah masa tuh baru akan kita menyesal?

Pakaian atau alat keselamatan berupaya menyelamatkan nyawa jika

1. Tolerance badan kita dapat menerima impak yang ringan sehingga sederhana selagi tidak melibatkan pendarahan tanpa henti atau kecederaan pada vital point.Manusia mempunyai tahap tolerance berbeza terhadap kecederaan.

2.Impak kemalangan terhadap pakaian atau alat keselamatan tidak melebihi tolerancenya.

Compare kepala kita yang lengkap dengan helmet terhentak pada tar atau kener lepuk dengan tayar trailer..mana yang berpeluang melihat isteri kesayangan lagi?Oh yeah..sebelum aku lupa sesetengah jenama helmet walau pun dia ada label DOT compliance sebenarnya fail dalam ujian makmal..so tolerance dia less dari safety limit.Cek tis out.

Meh kita berhibur dengan menonton video..people who already make their choice..watch carefully the traficc light.

Kita boleh belajar dari kesilapan orang lain..

01 December 2010

Skodeng Dasyum!!

Memakai pakaian keselamatan..helmet+glove+boot+pakaian tebal menajamin keselamat..tapi masih dipengaruhi oleh faktor patuhi undang-undang jalan raya..next nanti aku upload video kenapa aku cakap patuhi undang-undang..pakai body armour tapi kalau kener dasyum dengan 18 wheel boleh jalan gak wehhh...







Skodeng Anak,Adik,Kakak atau Isteri Kita..

Sekarang nih banyak kes rogol..dulu jarang terdengar kes rogol..mangsa dia banyak yang melibatkan mangsa bawah umur..malah sudah ada melibatkan kematian..demi menghapuskan bukti atau percubaan melumpuhkan mangsa sehingga menyebabkab membunuh tanpa niat..

Jika yang ada anak perempuan tuh perhati-perhatikan lah..nyesal dulu berpendapatan nyesal kemudian tak der gunanya..Kebiasaan kat Malaysia terjadi semasa mereka bermain dengan kawan-kawan..dihampiri oleh orang tidak dikenali..semasa nak ke kedai atau pulang atau semasa berjalan hendak ke rumah kawan..


Sedih..sudah lar dirogol..mangsa dibunuh pulak..Hehehe..skali lagi aku blurkan..aku bukan pedopelia k..

Skodeng Monk oooo Monk..

Pergh... kat mana salah dia yang sampai sami pun boleh gantung diri..hm makna dia bunuh diri sekarang dah tak terhad pada golongan biasa sahaja..lost faith? i dun know..




28 November 2010

Skodeng 6 Jahanam Punca Kuasa Dua

Rusuhan Penjara Santa Ana yang terletak di Venezuela. Salah satu negeri yang hardcore gila takat didih..Setakat samseng kat Malaysia boleh pencen awal lar.. M-18 dan MS-13 adalah gengster yang selalu bertempur antara satu sama lain dan terdapat juga kematian orang yang tak bersalah..

Kejadian bermula apabila seorang banduan tunjuk samseng dengan pengawal penjara..lantas mencetuskan rusuhan.. lebih dasyum lagi penjara terbabit menempatkan da most dengerus criminal. Lebih dasyum lagi mereka juga terdiri dari geng MS-13 dan M-18. AKu ngantuk..len kali jer aku sambung..

Updated:

Bila dah ada dua kumpulan gangstar dalam penjara nih kerap terjadi pergaduhan..sejurus selepas insiden dengan pengawal tercetus lar rusuhan..pengawal penjara berundur dan memerhatikan dari jauh sahaja..Mereka biarkan banduan-banduan nih berbunuhan antara satu sama lain..jimat tenaga dan nyawa mereka..Ada yang kener toreh perut..ada yang kener tikam dan ada yang kener bbq..pas tuh di penggal dan dipamerkan ditempat terdedah.. sebagai amaran don mes with us!!

At the end..military datang melepuk banduan banduan terbabit seko-seko.






22 November 2010

Skodeng Betul ker Berita nih?


Ini petikan yang aku suatu ketika dapat dalam emel..malah baru nih pun timbul balik dalam fb..


Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?"Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan munculsuara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, paragadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kamu telahmelaksanakan solat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kamu ke dalam rumah kamu, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kamu, sumbatlah telinga kamu. Jikakalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah:"Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", kerana barangsiapa melakukanhal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".

Aku terpinga-pinga jugak sama ada patut percaya ker tak? Sebab ada satu konteks dalam hadis..hadis yang lemah atau dhaif langsung tidak boleh digunakan untuk berhujah kerana dari sumber yang diragui.Ada juga hadis palsu..ada juga hadis yang diriwayatkan berdasarkan Israiliyat. Apabila aku tak jumpa ijmak ulama pasal hadis nih maka aku ragui..

Meskipun kita wajib berpegang pada Al Quran dan Hadis..tetapi kita perlu merujuk kepada bijak pandai agama..para ulama..adakah para ulama bersepakat hadis tertentu sahih?Adakah sumber yang meriwayatkan hadis itu boleh dipercayai?Al Quran tak dapat lagi disangkalkan kebenaranya..

Cuma sebagai peringatan bersama..


Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam bersabda:

Barangsiapa berdusta atas namaku dengan sengaja, maka hendaklah dia mempersiapkan tempat duduknya dalam neraka.” (HR. Al-Bukhari, Muslim dan lainnya, diriwayatkan lebih dari seratus shahabat)

Nabi Muhammad S.A.W telah memberi peringatan keras agar tidak menyebarkan hadis palsu.Aku juga tak dapat nak sahkan sama ada hadis yang diriwayatkan oleh Nu'aim palsu..lebih elok kita rujuk pada para ulama dan hadis shahih..sebab aku percaya ramai antara kita tak menghafal semua hadis..

Aku ada menyebut pasal Israiliyat.Israiliyat adalah bahan ucapan,cerita atau sebaran dari Bani Israil.Di sini aku tekankan di kalangan Bani Israil sendiri ada yang beriman kepada Allah dan ada yang berterusan mendustakan Allah.Israiliyat ada yang haq(benar berdasarkan Al Quran dan Hadis) dan bathil (terseleweng dari ajaran Islam).Kebanyakan Israiliyat datang daripada Yahudi dan Nasrani..Jadi untuk mengelakan dari tergelincir baiknya kita rujuk dari sumber shahih antaranya dari Abu Hurairah dan Al-Bukhari..

Wallahualam..

21 November 2010

Berhati-hati Di Jalan Raya..Ingat lar orang tersayang..comey budak nih..so aku terlebih rajin crop gambar nih..

Orang yang tak bersalah menjadi mangsa..kita tak perlu ada pisau atau pistol untuk menbunuh..memadai dengan kenderaan sebagai senjata..



Skodeng Kebuduan..


Dah lama sangat dah...hahaha

Skodeng Easy Victim

Pompuan lar makhluk yang paling banyak menjadi mangsa jenayah..yer lar depa nih insan yang lemah..very fragile..so senang lar nak sasarkan mereka..tak kira rogol..samun..ragut..bunuh..

Jadi berhati-hati la dalam melakukan apa perkara pun..jangan ambil sikap 'tak per lar x der apernyer..'

Jangan cuai dengan meletak hand bag atas seat di dalam kereta semasa memandu atau dalam raga motosikal..jangan ikut lelaki balik umah..walau pun bopren..terutama jika rumah sewa atau kawasan hutan..

Fikir dulu sebelum bertindak adalah tindakan yang bijak..Simpan di dalam hati..'Aku mungkin Bakal Mangsa' sebagai peringatan..

gambar di bawah sebagai tatapan..










Kepada yang lelaki..jangan jadikan modal pelaburan..laburkan lar kat bini kot ada hasil.. hahaha..Aku malas nak edit..

Skodeng Pelupa


Kalau dah tahap nih memang dasat pelupa dia..actualy aku pun sama..maklum lar dah makin berusia..kudrat pun dah tak da..aku asyik lupa tutup air..tutup swis iron..mcm2 lagi lar..pernah aku pergi kursus lupa tutup air bil aku melambung gila babeng.. *sigh*...anda pelupa?..
FAKTA LUPA.
1.Lupa daratan adalah perkara yang ahli keluarga dan rakan2 cukup menyampah jika anda ada menghidap penyakit ini.
2.Semakin ramai pompuan yang lupa dia bini orang..so sebab tu lar dia bergedik dengan lelaki lain..
3.Ramai suami buat-buat lupa bahwa dia dah beristeri..sampai dia tambah lagi sorang kat siam..tambah lagi satu kat spare kondominium..bertambah-tambah kat Bali..
4.kita seringkali lupa nyawa kita dah dekat nak tamat tempoh..
5.Kita selalu lupa bahawa kita suka sangat kena tipu..(jenis pelanduk nih) NO MLM!!
6.Lupa Sembahyang..
7.Bila kita lupa kunci rumah..penyangak akan buat-buat lupa dia menceroboh umah orang..
8..Aku dah lupa nak tulis apa..ar....

Skodeng Peragut Yang FAILED!!

Meh kita skodeng seorang remaja yang menyerangpemandu teksi di mexico..scroll ke bawah untuk tengok ending dia.. dia kener belasah amai-amai..serius shit muda lagi..masih hijau..ntah bulu tundun ader ke tak tak tau lar..





















































































Sad Ending..




Abg polis ensem meyiram-nyiram..pakai baldi jek..


Hangit lar..




Abg2 reporter pun datang..Pengajaran dia..jangan buat jahat..sebab ada yang lagi jahat dari kita..


Skodeng Kenapa Anda Berkahwin Part 1

Ada empat perkara yang menjadi panduan dalam memilih pasangan hidup..



Kerana agamanya.. Kalau yang beragama Islam akan memilih yang seagamanya..begitu juga anutan lain..Pegangan agama yang kukuh boleh menjamin kebahagian..tak akan jadi suami dera isteri..isteri main kayu balak..isteri bla bla bla..suami bla bla bla..



Kerana rupa parasnya..sudah semestinya pompuan nak cari yang macho..maskulin..ensem..lelaki nak cari yang cun..body macam body kereta lincin berkilat..mcm2 lar kriteria..by the way aku pun tak tau sapa kat atas..aku google jer..



Kerana keturunan..mesti dari keturunan yang baik-baik..bukan pilih keturunan nam jahanam..




Kerana hartanya..bukan mata duitan..tapi menjamin agar tak makan tanah..hidup sederhana pun tak per..jangan tamak dah lar..sume nak rembat..

Okeh pembaca yang budiman..adakah ini terdapat pada pasangan masing-masing?Adakah anda berkahwin atas dasar i lap u u lap me..pilihan family?..terpaksa..terdesak..atau ada situasi lap orang lain tapi berkahwin dengan orang lain?
Pernah terbayang tak berapa lama perkahwinan akan bertahan? Jika yakin akan bertahan..hubungan suami isteri macam mana pulak..adakah makin tawar atau masih romantis..
Jawapan dia apa pun persoalan dia..ada pada diri masing-masing..sebelum tidur tanya hati sendiri..sebab aku percaya ramai pasangan akan ambil mudah peroalan yang remeh nih..sebab kita banyak pegang prinsip..tak per dah kahwin..
Semoga berkekalan dan semakin romantis hendaknya bagi pasangan yang berkahwin..