PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





09 December 2009

Skodeng realiti dan realiti tersirat.



Pasai pa la tang dada dia nampak tak dak luka sikit pun. Kebai sangat ka? Memang pun kebal sebab dia memakai kevlar vest, tapi bahagian muka dan kemaluan tak der la sebab dia bukan pakai full body armour.



kononnya macho boleh jadi model tapi citer dia sebenar dia nih dah hilang mata sebelah kanan akibat sharpnel atau ricochet. Ala kalau tengok movie tembak menembak tu ada dengar bunyi peluru yang berbunyi piunggggg..itu la dia ricochet. Apabila peluru terkena bahan yang keras dia melantun balik sama ada dalam bentuk serpihan kecil atau serpihan apa-apa sahaja. Sebab tu kita nampak UTK atau SWAT pakai google.

Aku tak sure kena ape tapi nih akibat dari bahan letupan. bukan mercun bola yer. Dia orang kat iraq tak pakai mercun bola bila nak perang.. Apa kelas.



Mangsa IED (Improvised Explosive Device) bobby trap yang di letak di tepi jalan atau ditanam. Diletupkan secara remote. Dia berada di dalam humvee semasa kejadian. Humvee adalah kenderaan light amoured recon. Dilengkapi heavy machine gun 50 calibre atau 20mm grenade launcher.


Bullet penetration. Dari rusuk kanan terus melalui hati. (Ehh!! ada hati upanya aku ingatkan askar Amerika tak der hati dan perasaan) Berdasarkan angle tembusan peluru penembaknya berada di posisi tempat yang tinggi berkemungkinan bangunan dan marine ni kena ambush

Tembakan pada pala lutut. Napa la otak dia orang ni tak terletak dekat pala lutut. Mungkin dari jarak jauh. Sebab pegerakan peluru bila semakin jauh semakin kebawah. Mungkin la. bukan aku ada kat sana pun. Gyahahahaha.. Tapi pemimpin dia orang pikir guna pala lutut.

May da fos b wiz u. Dia nih agaknya selamat tak bila berada dalam armored vehicle? Sebab kenderaan berperisai US di saluti DU untuk lebih kebal. Tapi naper lak macam dia bertafakur? Apa yang dia takut?
Patut la..Rentung la. Tak semestinya kebal.. Aku ada tengok laporan dari CNN. Kononya US tidak kehilangan tank pun walau sebiji. Tapi yang buat aku terpinga-pinga adalah aku ada tengok rakaman video dari Iraq yang menunjukan sebuah MBT US musnah akibat IED. Hmmm.. itu yang susah tu kalau media dikuasai barat. Sumber berita pun kita amik dari barat.
Nih sharpnel. Sama ada dari terdiri dari logam, plastik, batu atau apa sahaja yang melayang semasa letupan. Setakat kena lastik kepala lutut tak boleh compared dengan yang ni.


Ironinya.. Dedi home babeh. Dont wori daddy retired from army. Dia orang ada family, ada wife, ada keje jadi askar, menurut perintah. bila sampai kat Iraq ada satu dalam pala otak dia org, 'better they dead(Iraqis) than i am'.
Salah saper. Bush? Pentagon?Prebet?




I am Iraq. Tapi maksud tersirat dia adalah I AM DEAD! Antara mangsa peperangan adalah kanak-kanak. Tak tau la kalau ada orang tengok gambar ni, orang cakap dia orang dewasa.



Dia cuma tahu menangis, sebab dia tahu lepas nih tak der orang nak manjakan dia lagi dah. Dia tak tahu fikir lagi secara matang tapi dia tahu erti kehilangan. Tapi dia harap sangat ada orang yang mampu hidupkan balik ayah dia.



Mengikut laporan dari Pentagon tiada mangsa dari kanak-kanak. Ini adalah barbie. Hmm..sebelum peperangan Presiden dan orang-orang dia akan merangka anggaran kasar korban tentera amerika dan orang awam Iraq. Mereka dah tahu dari awal lagi tapi mereka tak nak mengaku. Kat bosnia orang macam nih kena dakwa kat mahkamah sebab jenayah perang. Amerika la yang kononya pejuang keadilan mengheret pesalah-pesalah ini.




Ironinya...malas aku nak cakap SETAN seko nih..cehh.. dan cehhh sekali lagi..

No comments:

Post a Comment