PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





07 December 2009

Skodeng da last jump.

Citer dia cengini. Dia nih crook tengah lari dari polis yang mengejar dia.so bila sampai kat atas bangunan sebelah tempat yang nampak macam flyover tuh dia nekad terjun ketinggian lebih kurang 10 meter. Nih bukan movie yang boleh cakap cut pas tuh boleh remake. Bukan juga game yang kalau padam boleh loading balik. Real life real death!

Tapi aku nak semua orang berfikir..dia sendiri pun tak tahu life dia nak expired. Dia cuma berlari-lari anak (yer ker?) sambil melompat-lompat ke bawah tiba-tiba terus padam. Apa yang roh dia fikir masa tuh. Mesti terpinga-pinga. Aisyeh! Terpadam la pulak, macam mana nak idup balik nih?




Masa nih meraung macam mana pun dah tak boleh nak hidup balik lagi dah. One way ticket only..





hmm.. pagar nih sebenarnya pagar bangunan merah tuh, terletak antara flyover dengan bangunan. Agaknya dia nak tiru aksi oliwud kot.
Nasibnya sangat malang. Nak kesian ker tak nih? Lagi pun kita tak tau pun dia wat jahat macam mana. Setakat samseng kampung Dusun tuh memang tak berbaloi jadi macam nih. samseng kampung dusun? Cehh..





Kalau tengok posisi kepala memang nampak macam dari bangunan ke flyover atau bangunan ke bawah. Aku pernah tengok orang yang terjun dari ketinggian 15000 kaki tapi idup lagi cuma calar-calar jer. Hebat lar ader ilmu kebal ker? Tapi dia ader chute (payung terjun lar har har har)





hmmm.. boleh lepas ker kalau lompat dari bangunan ke flyover? Misterinya..

Ok aku nak citer pasal sorang mamat ni, Joseph Kittinger dari USAF (United Stated Air Force) kalau aku tak salah dia nih berpangkat Kolonel pada tahun 1960. Merupakan pemegang kepada rekod dunia terjunan paling tinggi di dunia bagi free fall. Dia terjun dari ketinggian 31354 meter bersamaan 31.3 kilometer dari aras laut.

Fakta yang menarik ialah orang yang pertama di dalam dunia yang melepasi sound barrier tanpa pesawat. Kelajuan masa dia jatuh adalah, 1236 km/j. Lajukan? Mengambil masa selama 4 minit 36 saat. Masa dia terjun tu baju khas yang dia pakai untuk megelakan dari suhu yang sejuk nak mampos tu terkoyak di bahagian lengan di percayai akibat kesan dari sonic boom n then dia dapat frost bite.

sehingga kini rekod dia belum lagi di pecahkan oleh sesape kecuali la orang yang memecahkan kepala sendiri dengan terjun membunuh diri. Sesaper yang nak cuba terjun atau berminat nak sertai? Well kuatkan semangat anda dulu. Bila free fall sebelum chute deployed, asa dia macam isi perut nak terkeluar, perut dah asa berubah tempat pergi kat kat dada. kena lak primary chute tak boleh deploy..Kering la darah.. pada ketinggian 1000 kaki penerjun sepatutnya sudah membuka payung terjun, kalau primary tak boleh buka dia cuma ada masa kurang dari dua saat untuk membuka reserve. Tapi kalau terbelit dengan rakan penerjun, kebanyakan kes berakhir dengan kematian.

Ada juga yang terbelit tetapi sempat melepaskan diri, reserve chute cuma half deploy dan dia cedera parah. Sesaper yang rajin cari boleh cari video tentera darat kita yang membuat latihan terjunan terbunuh apabila terbelit dengan rakan. Badan berkecai,ada yang putus dua. Aku tak nak pos kat sini atas sebab tertentu hmm lagi suck kalau terjunan jatuh dalam laut silk payung terjun boleh jadi perangkap maut.

Ader sorang kenalan yang buat terjunan, bila dia mendarat dengan selamat dia pura-pura menguap keboringan tahap nak mampos kononnya,tapi dia citer kat aku, dia nak cover kecut perut dia masa dia terjun tuh. masa tuh dia citer kat aku, asa maut tuh dah dekat sangat dah. Dia dah tak ingat kat mak ayah dah..awek dia yang cun tu lansung dia tak ingat mengucap pun dia tak terlintas dalam hati. Yang dia ingat MATI. Alhamdulillah dia mendarat dengan selamat tapi kaki dia asa lemah nak berdiri..At least dia jujur dengan kawan dia (aku yang asa nak pitam nih) har har har aku pun sama gak..

Serius aku cakap walau tentera darat dan udara membuat latihan terjunan, walau maut cuma bersebelahan dengan kita tapi bila dah selesai ader ajer citer sesama rakan,pengalaman,susah senang bersama dan oraaaaaahhhhhhhhhhhh!!! Minat atau cita-cita..

No comments:

Post a Comment