PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.

13 December 2009

Skodeng Berhati-hati Di Jalanraya. PART 1

Ketika Allah hendak menugaskan Malaikat Izrail mengambil nyawa manusia, Izarail menyatakan perasaan bimbangnya bahawa manusia akan membencinya kelak. Maka Allah menyatakan dengan jelas Dia telah menetapkan ajal seseorang manusia itu pelbagai, ada yang sakit, kemalangan, peperangan dan lain-lain.


Maka tiada siapa yang akan menyalahkan Allah dan Malaikat Izrail. Benar, ketika ada kemalangan tiada kedengaran maki hamun kepada malaikat Izrail. Cuma kepada pesalah jalan raya jer atau salahkan jalan raya yang terlalu lurus dan rata.


Kenapa yer. Kemalangan itu penyebab atau faktor. Tugas mencabut nyawa itu adalah tugas Malaikat. Ada juga kemalangan jalan raya mangsa putus pada aras pinggang kebawah. Tapi masih idup lagi. Kenapa dia belum mati? Dia pakai Energizer ker? Dalam biologi badan yang mengalami kerosakan (kecederaan) atau kegagalan fungsi badan untuk meneruskan hidup maka keseluruhan fungsi akan tamat (Mati.)


Jawapan dia sebab rohnya belum lagi terpisah dari jasad. Kenapa? belum lagi ajalnya. Bila ajalnya? Sudah ditentukan tapi kita tak tahu bila bukan ada time table nak rujuk. Mangsa yang paling tak kebal adalah pejalan kaki, penunggang motosikal dam basikal.
Pakaian keselamatan (bukan baju pengawal keselamatan) atau ptotective gear direka untuk menyerap impak pada aras tertentu sahaja. Sama sekali tidak direka untuk menahan lenyekan tayar trailer.
Aku tak sure kat mana. Tapi dia ni bergesel dengan trailer dan terjatuh dan digilis oleh trailer. Dalam sot kabor akan dinyatakan mengalami kecederaan parah di kepala (sebab ada tapisan)
Close up.

No comments:

Post a Comment