PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





06 October 2009

Skodeng buah dada pompuan..

Actually ari nih aku kurang sihat. Memang sengaja aku tak amik mc. Masa Ketua Setiausaha Negara bagi taklimat tadi pun aku cuma ingat masa dia bagi salam jer pas tuh otak aku masuk dalam safe mode. geh geh geh.. Tapi pala aku angguk bila dia cakap cober line beb..tuh lar nama dia safe mode.


Anyway post aku kali nih aku pasti ramai yang tak sedar, tak tau atau buat-buat tak tau. Serangga. Secara tepatnya lalat. Huhuhu. Lalat dlm jumlah yang sikit memang kiter lempang dengan pemukul jer kalau banyak panggil tv3.


Hmmm..rasa macam nak pet jer..
Tapi pikir lar ratusan kali. Orang bodoh jer bela lalat. Kecuali lar yang terlibat dalam makmal biologi. Yup kat atas tuh adalah larva lalat, maggot cakap omputih. Larva lalat juga di gunakan untuk merawat luka kencing manis dengan memakan sel yang rosak. Larva lalat juga membantu pihak forensik mengenal pasti waktu kematian dalam sesuatu kes. Tapi yang kat atas tuh dia makan sel yang sihat dan yang tak best, dia makan part yang jadi feveret aku..semua org samer lar..die you maggot, how dare you ruin my feveret part..jgn tgk bnda tu arrr nih bkn web porno, tgk yang dalam benda tuh..actually kalau dpan mata pun, selera dah ilang dah siap muntah2 lagi..
Nih kes kat Mafikeng, Afrika. Lalat nih akan bertelur kat baju dan bila mangsa memakai baju tuh telur akan melekat kat badan dan menetas dalam tempoh 6-12 jam. Pas tuh larva akan menembusi kulit tanpa kita rasa sakit. Myiasis kalu aku tak lupa lar. Parasit larva yang memakan sel host (manusia atau binatang yang idup) host mati itu decomposed nama dia, beza tuh.
Hanya bila dia membesar dan cuba benafas kita akan mula rasa gatal-gatal dan selepas tuh akan sakit, membengkak dan bernanah. Tiada cara perubatan yang khusus kecuali kita keluarkan secara manual.
Dulu aku pernah jadi mcam nih, tapi kat tapak kaki. Tapak kaki aku rasa gatal semacam jer. Biler aku belek ader kesan macam jerawat. So aku picit lar.. memang lar keluar macam jerawat pas tuh baru aku perasan WTF!! Benda tuh bergerak-gerak, tapi sebab aku dah ada knowledge benda macam nih aku tak terkejut lar. Dalam kes aku tu sebenarnya adalah dari kategori cacing, bila menetas dari telur dia, dia boleh menembusi lapisan kulit dengan mudah.
Dalam hutan macam-macam kita boleh jumpa.
So sebab tuh lar Islam menyuruh umatnya menjaga kebersihan. Kalau tak macam2 penyakit dapat. Mandi lar at least 24 kali sehari..ha ha ha.. 3 kali pun dah memadai dah..
K saper yang biologi failed tuh? Nak wat ujikaji x? Tapi kener sabar lar. Cari telur lalat satu letak kat atas lengan pas tuh tunggu lar 6-12 jam. Boleh lar tengok dia beraksi menembusi kulit. Kalau nko orang dapat buat memang nko orang penyabar dan layak jadi researcher. Good Luck.

1 comment: