PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





08 October 2009

skodeng hukuman tembak

video

biasanya firing skuad mengandungi 1-5 orang penembak.setiap orang akan menembak 1 das pada jantung atau head shot. Tapi yang nih wat ala-ala koboi. Cian kan..lum mati lagi tuh..family dia cuma mampu menangis aje. Last shot dia kene kat muka, tarik nafas terakhir..

Dia nih kalau ikut maklumat aku adalah seorang tali barut bagi saper aku dah lupa..sbb aku ader byk koleksi macam ni jd aku tak ingat. Kalau aku masih ingat dan tak salah lar aturan hukuman dia.

1.Pesalah akan diikat pada tiang ditutup muka dengan kain hitam.

2.Firing squad akan berbaris 1-5 orang melepaskan 1 das/orang pada jantung. Kalau cuma seorang saja penembak boleh menembak pada kepala.

3.Doktor akan mengesahkan kematian dia. Pas tuh sama ada head shot dari point blank sekali lagi dari ketua yang menjalankan hukuman. Benda nih berbeza mengikut tempat.Tapi aturan dia tak banyak beza,matlamat dia adalah menamatkan riwayat dia sepantas mungkin tanpa dia nazak terlampau lama.

4.Kalau ikut aku banyak lagi aku nak menulis,tetapi demi menjaga kerahsiaan aku tulis sikit saje dan aku banyak post benda dari luar.Cuma aku boleh cakap kat Malaysia nih kalau pasukan keselamatan melepaskan tembakan ada beberapa sebab.

1.Keselamatan diri sendiri dan anggotanya terancam.(Biasanya sasaran adalah kaki atau tangan)

2.Tingkah lakunya membahayakan orang awam yang lain sehingga dikhuatiri menyebabkan kehilangan nyawa mana-mana pihak.(seperti diatas atau shoot to kill bergantung kepada kebahayaan dan persenjataan penjenayah)

3.Penjenayah yang dianggap berbahaya,mempunyai killboard,pilihan pertama tahan secara hidup-hidup tetapi biasanya pilihan akan berubah kepada shoot to kill jika penjenayah melepaskan tembakan pertama.

Persoalan yang aku nak bangkitkan di sini adalah orang ramai akan melihat ini satu tindakan yang tidak wajar bagi sesetengah mereka. Bayangkan ketika rompakan penjenayah menembak mati seorang perempuan yang sedang mengandung,bayangkan juga dia adalah isteri kiter dalam tiga bulan lagi akan melahirkan anak sulung. Malam sebelum itu sebelum tidur kiter cium pipi dia dan berjanji keesokan (pada hari kejadian) kita akan membeli kelengkapan untuk bayi bersama dia. Sebelum tidur tuh bekali-kali dia akan tanya pukul berapa nak pergi. Pas tuh bangun kejap tengok baju per nak pakai.

pompuan kalau anak sulung mmg dia excited sakan. Bagi aku tembak jer penjenayah tuh. Oppss, aku lupa perspektif penjenayah, dia perlukan duit utk melangsaikan hutang dia,dia ada isteri juga dan anak. Semasa kejadian dia disebabkan ketakutan dia terlepas tembakan secara tak sengaja sehingga menyebabkan kematian.Sini dah ada link of event.

Bagi aku, jangan salahkan orang lain jika ditembak mati kerana mengacukan senjata pada orang lain.

Pernah juga dipolitikan isu polis menembak orang awam.Biasanya perusuh akan ilang kawalan,biasa terjadi. Masa rusuhan tu byangkan lak aku parking keter kat bahu jalan duit dalam poket ada sepuluh ringgit lagi gaji 4 hari lagi gn rm 10 tuh lar aku nak guna selama 4 hari lagi..tup2 cermin kene pecah gn perusuh nak tunjuk geram tak ker psyko jadi nyer.nak pulak anak kat umah melalak mintak susu. Balik umah dengar anak menangis, bini pun sama ada dia join skali melalak atau dia berleter..per pun option dia kiter tetap jadi psyco.

Bagi orang yang tak terlibat,ada di negeri nun jauh di sana. Akan kata alah benda sikit jer tuh..leh ganti len wat per nak kecoh-kecoh pasal rusuhan tapi tahukah anda semua pendapatan seribu bagi seorang lelaki yang berkahwin seperti 100 ringgit sahaje. Alami dulu bagaimana perit dia. Jgn terkejut ader makan nasi bergaulkan garam abis lauk bagi kat bini makan, syang bini tuh..kwn aku ada wat..

Ade gak wife seorang anggota polis menangis-nangis bila asben nak g keje,takut jadi paper kat asben dia. Yer la baru jer kahwin. Pompuan nih bila dah kahwin len sikit. cam ibu ayam ada anak kecik,tak leh nak berenggang, Kalau ader pompuan jeling mak aih dia dah pasang kekuda (actually kalau yang sebetulnya dia cuma tunjukan wajah permusuhan sajer sebagai amaran) kalau yang over tu aku tak tak la. Dulu tunang aku pun gn cashier pun dia cari pasal padahal dia cuma nak pulangkan balance sambil senyum yer lar akukan customer. Aku secara spontan tercakap comelnya..tunang aku dengar..per lagi dia menyinga lar..tp pelik tul gn aku dia tak marah, dia marah cashier jer aku simpati gn cashier..ingin skali aku nak tepuk2 bahu dia dan berkata, sabarlah nih semua dugaan sebagai pekerja..tp x der kesempatan..k dah...

No comments:

Post a Comment