PERINGATAN

PENDAPAT YANG DITULIS ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS, TIDAK MEWAKILI MANA-MANA PIHAK.
TERDAPAT ARTIKEL YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG KETERLALUAN, NGERI, SENSITIF DAN BOLEH MENGUGAT EMOSI.





05 October 2009

Skodeng Perang di Iraq



Dari uniform dan warna kulit dah boleh agak tentera mana. Err..mata dia sebelah kiri memang dah hilang.Aku tak tahu macam mana boleh cedera macam nih..sepatutnya dia ader pakai helmet tapi kecederaan sehingga atas kepala mungkin menunjukan ambush. Pentagon memang tak siar benda macam nih..




Mortar atau meriam pada jarak dekat.Letupan dari arah kiri, serpihan dan blast wave menghancurkan bahagian kiri badan. Dia orang cakap tak der orang awam jadi mangsa abis dia nih saper lak?




Kejadian di check point, tembakan dari MP50, machine gun atas humvee tuh.Kesian..tp nih lah mangsa peperangan. Orang awam gak jadi mangsa. Bayangkan kite lepas sarapan pagi, salam gn wife,drive nak pergi kerja tp bila sampai kat check point ader la mamat yang paranoid jerit Car Bomb! Padahal kite nak pergi kerja. Nauzubillah. Jangan lah benda nih terjadi di Malaysia. Bila waktu perang meletus kebanyakan tentera akan jadi paranoid.
Contoh lar seorang tentera terlibat dalam urban combat di dalam kawasan berpenduduk, ketika hendak charge in sebuah rumah dia tak akan menghendap melihat siapa di dalam,nak mampos ker? head shot tu. Bkn paint ball boleh basuh dahi pas tuh balik rumah. Disebabkan nak maintainkan life dia, dia akan flush sama ada mengunakan stun grenade,frag atau phosporus. Kalau orang awam yang ader dalam tuh bayangkan lah situasi dia. Nih dilema yang dihadapi oleh mana-mana tentera di dalam dunia kalau urban combat. Nih yang susah nak dijawab.Bagi tentera tersebut dia akan cakap demi mempertahankan diri, bagi orang awam tindakan tu tak wajar. Bagi pemerhati pulak? Aku pun confused. Tapi biasa aku dengar orang akan cakap biarlah bukan kat tempat kiter pun.




Ini pun kat check point.Satu family 4 terbunuh dan dua cedera.Yang kat depan tuh survivor dia,anak kepada family tuh. Ader berita jam 10 cover pasal benda nih tapi tak der picture.





Si kecil menangis kesakitan, kecil lagi dia tak tahu aper-aper. Mudahnya, jika lampin basah pun dia dah menangis sbb dia tak mampu nak tukar sendiri dan tak selesa.Yang dewasa menangis sebab dia sedar diri dia memang tak berdaya buat apa-apa.Barangkali kecederaan akibat serpihan batu semasa letupan. INCASE OF COMBAT. STAY AWAY FROM WALL AND WINDOW. THE DEBRIS COULD KILL YOU INSTANTLY.

Kalau mech infantry masa operasi biasa akan dilengkapi dengan anti tank/RPG yang nih lah masa urban combat boleh mendatangkan kecederaan seperti di atas kalau kener dinding lar. Frag grenade(bentuk yang biasa kiter tgk mcm nenas dengan selinder)di dalam ada ball bearing,Flashbang atau stun grenade bunyi dengan cahaya untuk mematikan deria pihak musuh biasa digunakan sebelum charge in,smoke grenade nih kuar asap jer guna masa pindown atau covering fire, Phosporus grenade fungsi dia nak flush out musuh di dalam bunker,kubu trench atau rumah, adik kepada napalm, Israel dengan US guna dia secara meluas. Kalau kener rentung. Heavy machine gun atau light machine gun adalah primary weapon masa operasi. Di Iraq US Army mengunakan DU ammo berbanding dengan ammo yang disalut dengan teflon. (DU depleted uranium) kalu handle dia atau kener gn peluru nih kalau x mati boleh menyebabkan kecacatan genetik lahir anak pun cacat. Tank US armour dia selain reactive armour DU dia dibuat sandwich.bukan di lapik roti pas tu makan, nak mampos? DU diletak di tengah-tengah antara armour sebab tu dipanggil sandwich untuk menambahkan
kekuatan armour.Armour pierching round dia pun disalut DU.So kalau dia open fire kawasan tu memang dah tercemar dengan uranium.




Nih kat Abu Gharib, bukan senaman diwaktu pagi.Salah satu cara nak stresskan pow. Kener lak ader orang hentak dengan belantan kat perut dan kawasan hati perghhh.. sakit dia toksah nak cakap lar. Aku dah kener tapi bukan posisi macam nih. Nak rasa? Suruh kawan paut bahu kita dari belakang sampai badan melentik kaki tak jejak, pas tuh sorang lagi hentak pakai belantan kat perut.Masa tuh tau lar macam mana sakit dia. Teruk aku kener ragging.



Yup.Dia bukan sedang berchit-chat dengan si bastard kat depan tu. Tapi mengigil ketakutan, kalau anjing liar ok lagi mau juga dia takut dengan kite. Nih K9 memang dilatih untuk gigit kepala lutut(actually sasaran dia tangan dan kaki sahaja) tp dalam situasi nih tambah satu lagi sasaran.Anjing dengan kucing kan suka menikus, mana-mana yang bergoyang dan bergerak tuh feveret dia lar. Memang bangsat sangat, cakap perjuangkan kemanusiaan dan demokrasi sebuah negara. Tapi dalam gambar nih boleh lar masing-masing nilai. POW tertakluk kepada Geneva Convention,tp kat Abu Gharib US tak guna pakai.




Pompuan sial!! Seksa sampai mati. Ikut sains jika badan damage dengan teruk memang nyawa melayang. Thumb up for what bitch? Untuk pengetahuan Abu gharib bukan tempat POW saje orang awam Iraq pun ader. Bila aku tengok ais tuh aku teringat salah satu penyiksaan tawan perang adalah merendamkan mangsa di dalam air ais. Buka air sirap yer..satu kolah air dengan berkilo-kilo ais kiub.






Aku cakap siap-siap arr, dia bukan main police and thief. Real POW real pain.Antara alatan penderaan,gergaji (betul aku tak tipu) bukan nak tebang pokok itu aku pasti.tp kalau dia guna sebagai alat penderaan paham-paham lar sadis ker tak,elektrik sakit abih sendi kat badan, cuba lar kalau nak tau dan apa sahaja yang mendatangkan kecederaan, kesakitan yang berpanjangan tapi dapat masih mengekalkan nyawa tawanan.
Yes! dah siap post kedua (sepatutnya lar) la.. la.. la.. la.. Aku plan lepas nih nak postkan hobi sekumpulan remaja yang pelik. Hobi diaorg nih pilih orang secara rambang dan bunuh sesadis yang mungkin.HATI DAH MATI KALAU IKUT USTAZ AKU CAKAP. Dah tak der perikemanusiaan lagi
Tp dalam bentuk video lar. Rakaman melalui kamera yang menjadi bukti di mahkamah, dan mereka dah pun dihukum mati. Memang xtreme. Tak de kelas SG lagi dah tak dapat nak ratedkan. Kalau pakai meter jarum meter boleh reverse lagi pusingan dia.
Mereka akan belah perut keluarkan usus,tikam dada dan kepala dengan pemutar screw,hentak muka dengan hammer (ketika nih mangsa masih hidup) sebagai penamat baru pukul kepala dengan hammer sampai mati. Tapi bila aku pikir balik tak sesuai nak post benda macam tuh. Aku pun tgk sekali jer.Pas tuh aku tak tengok lagi dah. (Nak makan nasi pun rasa bersalah, ilang selera makan.)

3 comments:

  1. brader, tukar sikit background tu jadik plain, baru gambo yang kau paparkan cun. good blog. tapi hilang selera aku.. cisss

    ReplyDelete
  2. gambar 3rd tu arwah kne tmbak dgn .50 cal ammo ke?

    nice blog eventhough gmbar seram..caya la bro~

    nak link boleh?

    ReplyDelete
  3. Yup kat atas humvee mmg pkai 50 cal slalu org paggil MP50, setiap check point kat Iraq biasa akan nampak humvee.sesape nak link ikut suka jer aku cuma shared info n koleksi aku jer.

    ReplyDelete